MARTI UNIQUE ART

Najorigilnalnije uspomene s plaže

Indira iz domaćeg brenda Marti Unique Art odmalena gaji posebnu ljubav prema prirodnim materijalima, naplavinama, kamenčićima i recikliranju. Svatko od nas barem jednom u životu skupio je s plaže kamenčiće za uspomenu. Dok većina nas ne zna točno što bi s njima kad se vrati kući, Indira Martinez di Monte Muros iz Rijeke od njih stvara mala umjetnička djela. Indira je odrasla na Kantridi i u Voloskom, stalno je provodila vrijeme na barci te je od malena skupljala školjke i zanimljive kamenčiće. Indiru smo zamolili da nam se predstavi i kaže kako je sve počelo.

- Dolazim iz Rijeke, diplomirana sam ekonomistica koja je najveću sreću pronašla u obitelji i svojem domu. Kako djeca rastu sve me manje trebaju, a i trenutačno obavljam posao koji od mene ne zahtijeva veliku angažiranost, tako da sam se odjednom našla s viškom slobodnog vremena. Oduvijek sam umjetnička duša, boje i kistovi su mi uvijek u torbi, a ljubav prema moru i plaži pokazala se kao najveća inspiracija. Tako sam počela izrađivati svoje male instalacije od kamenčića - kaže Indira i dodaje da je sve počelo prije dva mjeseca kad je “zauzela” blagovaonicu i pretvorila je u kreativni kutak.

ZA SVAKI DOM

- Samo kad sam opuštena i dobro raspoložena izrađujem slike jer te sličice su u stvari preslike osobe koja ih izrađuje, a one su moj mir. Nemojte misliti da sam uspjela iz prve, bilo je tu zalijepljenih prstiju, predebelog sloja boje, krivo napisanih slova... - smije se kreativka čija je svaka slika jedinstvena priča koja ovisi o materijalu.

Najviše koristi oblutke, naplavine, razbijene pločice, reciklirane tkanine, čepove od pluta ili sokova, špage... - Prije bacanja bilo čega, prvo promotrim što bi se dalo napraviti. I poleđina slike je reciklirani stolarski otpad - kaže Indira, a na naše pitanje koja je temeljna ideja iza ovih simpatičnih rukotvorina, spremno odgovara da je stvar jednostavna.

- Željela sam napraviti nešto prirodno što će izgledom biti razigrano, simpatično i veselo, da se uklapa u svačiji dom i učini ga toplijim. Kad netko vidi sliku, želim da ga podsjeti na neki događaj, prigodu, osobu ili trenutak - ističe Indira, a mi ju pitamo kako teče izrada.

BOJENJE

- Prvi je korak, naravno, izabrati kamenčiće jer kad vidim kamen, znam u što ću ga pretvoriti. Slijedi bojenje u više slojeva, mogu nešto i napisati ili nacrtati te na kraju lakiranje. Slika je dvoslojna jer mi je tako ljepša, a i ne vidi se špaga za vješanje. Stavljam i traper koji presavijam preko podloge. Druga podloga to skrije kako bi poleđina bila uredna i čista. Tek kad se sve dobro osušilo, lijepim kamenčiće na podlogu i uokvirujem (naplavine, štapići od sladoleda, špage itd.). Iako, meni osobno, najljepše su one najjednostavnije - kaže kreativna ekonomistica i ističe da je slika limitirana težinom kamenja.

- Ne smijem pretrpavati ili stavljati veliko i teško kamenje. Ne znam hoće li kod nekoga na zid ili će je samo negdje nasloniti. Ako nešto krene po zlu, primam reklamacije, slika se može popraviti ili zamijeniti iako se to nije dogodilo dosad. Neko vrijeme one ‘odleže’ kod mene na zidu da budem sigurna da je sve u redu - smije se Indira koja je dosad radila puno personaliziranih slika.

- Neke mogu izdvojiti: tetama u vrtiću radila sam ružičaste i plave ptičice pa su roditelji upisali imena djece, na balone napišem ime djeteta koje ima rođendan, a za godišnjicu braka napisala sam nonićima poruku unuka na poleđini. Mnogo je lijepih priča iza slika - prisjeća se.

Slike se mogu naručiti i kupiti na Facebooku i Instagramu @marti.unique.art, ili mailom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. cvjećarnicama Pascucci i Floramy te u suvenirnici 45 parallel u Cresu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:58