CONSTRUCTIVISM

Nakit koji svi žele nositi!

Ljepota i toplina drveta oduševljava nas u svim svojim formama i primjenama, bilo da se nalazi u interijeru našeg doma ili ga nosimo u obliku zanimljivih modnih detalja. Priroda sama po sebi stvara predivne oblike, a kada se nađe netko tko gaji veliko poštovanje prema njezinim kreacijama i dodatno ih se trudi istaknuti, nastaju dojmljivi predmeti poput onih brenda Constructivism. Popričali smo s Ivonom Martinko, modnom dizajnericom koja sa svojim partnerom Elvirom Bandićem Bandom čini iznimno kreativan dvojac koji svoje ideje pretvara u skulpturalne i pročišćene komade odjeće brenda I¨M, kao i nakita Constructivism.

Ivona, recite nam tko je kreativna snaga iza nakita?

Brend Constructivism plasiran je na tržište kao suradnja dvaju brendova, EB, iza kojeg stoji Elvir Bandić Banda, te I¨M, odnosno moja malenkost. Brend se bavi ručnom izradom ženskih modnih dodataka, poput prstena, ogrlica, torbi. Da vam bolje prezentiram Bandu. U pitanju je sarajevski pjevač, kompozitor, skladatelj, producent, ukratko multitalentirani umjetnik čija kreativnost nema granica. Moram priznati da sam imala neizmjernu sreću upoznati takvu osobu prije gotovo godinu dana i kroz druženja smo došli do ideje o suradnji. Inače sam osoba koja teško pristaje na suradnju, ali ovo je bilo nešto što se ne odbija. Banda kao osoba, uz to što je duhovit i inspirativan, jako je jednostavan za partnerski odnos, u kojem nema natjecanja ega i borbe čija je zadnja, već smo jedan drugome nadopuna idejama, kritikom i razgovorom.

Gdje nalazite inspiraciju za pojedine komade nakita?

Inspiracija je uvijek priroda, sve se radi od prirodnih materijala. Drvo je osnova svake naše kreacije. U današnje vrijeme sav je nakit postao kičast i naprasit, a kod nas ne postoji trend, postoji samo bezvremenska kreacija čija forma ili izgled nema vremenski rok ili vezanje uz godišnja doba. Nakit je poseban, drugačiji, skulpturalniji. Jedan jako dobar detalj koji ima svoju priču, čije zadnje poglavlje priče daje osoba koja ga nosi.

Kako izgleda postupak izrade jednog komada?

Ne pristupamo kreaciji svjesno i namjerno, nego inspiracija krene od izvlačenja prirodne šare koju komad drveta ima u sebi, tek nakon toga kreće vizionarski dio postupka i izrada kreacije. Nekad nismo ni svjesni kojom brzinom nam misli i kreacije lete, pogotovo kad imamo svakakve ideje i želje. No, moram priznati da smo za sada svaku ideju realizirali. Možda smo se najviše namučili s torbama. Naime, drugačije su i nešto neviđeno do sada. Ne želim da ispadne da se hvalim, ali stvarno ih treba doći pogledati.


Gdje se sve može kupiti nakit?

Sav nakit i torbe možete naći u mojem dućanu u Preradovićevoj 9 u Zagrebu. Upravo smo proširili ponudu broševima iz naše linije Scarab, odnosno Skarabej. To su broševi s posvetom vama, da vaše vještine, znanje i darovi dijelite sa svijetom, a Skarabej će vam pomoći na tom putu. Kako svi znate njegovu mitološku priču, željeli smo jednu pomalo zaboravljenu i iscjeliteljsku životinjicu vratiti ljudima u njihovu blizinu.

Kako vidite trenutačnu situaciju na tržištu s malim proizvođačima kao što ste vi?

U današnjem svijetu poduzetništva sve se svelo na borbu Davida i Golijata. Mi smo premalo tržište, a nas dizajnera je sve više. Drago mi je što se sve više kolega pojavljuje i stvara. To je jedna lijepa pozitivna konkurencija i kao takva jako inspirativna. Veći problem je država sa svojim nametima, koji su sve veći i veći. Mislim da bez obzira na to tko je na vlasti ima jako malo razumijevanja za nas male poduzetnike koji uzdržavaju jednu ili dvije obitelji.

Koji su vam planovi za budućnost?

Planovi za budućnost, da budem malo sarkastična, zar su mogući uopće u ovom svijetu? Stalno se preispitujem jesam li premali kamenčić u ovom kaosu koji je danas sveprisutan na svakom polju života, a onda ipak kad dobijem tako lijepe komplimente i zadovoljna lica svojih klijentica, vidim da sam njima bitan kamenčić, a i sebi. Meni je moj posao bitan kao zrak koji udišem. Da se pravilno izrazim, ovo nije posao, ovo sam ja. Naravno da planova ima, nova kolekcija, novi materijali, novi vizuali. Moja mašta nema granica. Dišem.

Kakvi su dojmovi vaših kupaca?

Moje klijentice su samosvjesne žene, koje vole nositi kreaciju sa stavom. One ne robuju trendovima, one same su sebi vječni trend. To su velikim dijelom žene zavidnih karijera, zaljubljenice u glazbu, arhitekturu, dobru knjigu, čašu vina, sam život. Tako su mi i neke postale prave i istinske prijateljice. U posljednje dvije godine, otkako imam svoj dućan, jako me vesele strankinje koje mi šalju slike i dojmove kad su odjenule moje kreacije. Sve su vam to lijepe i emotivne priče. Mogu ja o sebi misliti sve najbolje, ali ako to nema tko odjenuti, nositi i shvatiti, onda je sav trud uzaludan.

Imate li mnogo upita iz inozemstva?

Upita ima, pregovora ima, svega ima. Ali što će se od toga realizirati, vrijeme će pokazati. Ne želim ništa unaprijed govoriti jer sve se mijenja preko noći. Kad se dogodi nešto veliko i bitno, znat ćete.

Našoj sugovornici Ivoni Martinko i njezinom kreativnom partneru Elviru Bandiću Bandi želimo puno uspjeha u daljnjem radu!

Foto: Roko Birimiša

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:59