PROJEKTI ČITATELJA

NAŠI ČITATELJI U IZOLACIJI POKAZALI SU VELIKU KREATIVNOST: Uredite savršen kućni ured, napravite zidnu sliku, staklenke za sitnice i putokaz za vrt

Diljem Hrvatske ljudi su iskoristili višak slobodnog vremena kako bi osmislili i izradili fantastične i korisne predmete
● IVANA, ZAGREB

Čitateljica Ivana sa svojim suprugom izradila je zanimljivu sliku za zid od hrasta. Kaže da su doma već imali sušeni hrast pa nisu ništa kupovali, a ideja im je došla spontano i slučajno.

- Kredom smo nacrtali oblik usta te smo cirkularom izrezali u dva komada (donja i gornja usna). Nakon toga smo te usne izrezali na manje komadiće da dobijemo veću sliku i razmak između drva. Svaki komad smo ušarafili i zalijepili drvofiksom na bijelu ploču koja je ujedno i podloga. Hrast smo obradili da ne bude hrapav te premazali uljem i na poleđinu stavili dvije kukice za sliku da se može objesiti na zid - objašnjava Ivana i dodaje da oni koji doma nemaju potreban materijal (hrast, ulje, ploču...) trebaju uložiti oko 300 kn za izradu ovakve jedne rukotvorine. Više DIY radova Ivane i njezina supruga možete vidjeti na Facebook stranici Light MI.

● NIKOLINA, SLAVONSKI BROD

Nikolina iz Slavonskog Broda ističe da voli stvarati, biti korisna i zbog toga se lijepo osjećati.

- Sve ideje za svoje male DIY projekte dobivam iz potrebe da nečim nadopunim, popunim prazan kutak, policu, zid, dio prostorije... Svi projekti su osmišljeni i nastali na dnevnoj bazi. Znači, smislim i odmah ostvarim - kaže sa smiješkom i dodaje kako je u svaki njezin projekt utrošeno nula kuna jer uglavnom sav materijal ima od prije. Nešto je davno kupljeno, nešto dobiveno na poklon...

- Pri izradi bilo čega ne posežem za kupnjom, izrađujem od onoga što imam, tj. priklonim se onomu čime raspolažem, tako poštujem pravila izolacije, štitim sebe i druge - govori Nikolina koja je, između ostalog, izradila i divne velike i male staklenke. Otkriva da je za izradu koristila staklenke od povrća, džema, mrežicu za kobasice, bijeli lak u spreju te špagu i vruće ljepilo.

- Staklenku sam ‘obukla’ u mrežicu od kobase, sve zajedno pošpricala lakom u spreju te vrućim ljepilom zalijepila špagu kao ručkice. Ovakva staklenka može se koristiti za različite namjene, primjerice kao vaza za cvijeće ili svijećnjak - tumači Nikolina.

● HAJA, JELSA

Iz sunčanog Hvara javila nam se čitateljica Haja koja ima sreću da ovu izolaciju provodi u svojoj kući koja je okružena maslinikom. Kaže da joj u kući i oko nje vrijeme brzo prolazi, a inspiracije ne nedostaje.

- Slikanjem, izradom nakita i radova od oblutaka i kamena bavim se i inače, a otkad sam u mirovini još i aktivnije. Za moje uradi sam projekte treba mi nula kuna, a sav materijal nađem u prirodi, u suprugovoj radionici ili po raznim ladicama u kući - govori Haja koja nam je pokazala kako je samostalno izradila cool putokaz, i to od odbačenih daščica od nekakvog sanduka. Te daske pribila je na odrezanu granu masline i obojila bojom za table. Natpis je napisan akrilnom bojom, ali Haja kaže da se može pisati i kredom.

● VLATKA, ZAGREB

Čitateljica Vlatka pokazala nam je kako je uredila svoj kućni ured i tako se prilagodila novonastaloj situaciji.

- Police s dragim slikama uvijek su dio soba u mojem obiteljskom stanu. Tegla s cvijetom ima uzorak geometrijskih likova koje jako volim. Na polici je kutija s lakovima za nokte kako bi mi bili uvijek pri ruci, kao i nakit ispod tipkovnice u komodi/stolu koji čeka bolje dane - opisuje Vlatka koja je zapravo dio spavaće sobe pretvorila u ured. Prigodno, tamo je sve u svijetlim tonovima kako bi imala umirujući ambijent dok radi, ali i da se ne bi remetio večernji mir i rutine prikladne za spavaću sobu.

- Drvo na zidu me podsjeća na prirodu i glavni je dio koji daje karakter sobi. Kako kampiram, opreme ne nedostaje, pa je za posebne prilike kamp stolić odlično poslužio kao produžetak postojeće komode/stola. Knjige koje se tu nalaze su uglavnom o putovanju i uređenju interijera, a ovaj put odlično su poslužile da podignu ekran laptopa.

- Funkcionalno je i uredno, baš onako kako volim. A kako i vježbam redovito kod kuće, steper je blizu da tijekom konferencijskih poziva ili tijekom čitanja mailova iskoristim vrijeme i održavam kondiciju - priča Vlatka.

Što ste sve lijepo napravili u karanteni, šaljite nam na mail d&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 17:52