Božur, najljepši lipanjski cvijet

Ne propustite uljepšati svoj dom već danas ovim nama najdražim cvijećem

Iako u svibnju cvatu perunike, ukrasne lupine, klinčići, ivančice, zvončići, srdašce i druge proljetne trajnice, ni jedna nije tako lijepa i miomirisna niti tako srcu draga kao plemeniti božur, dugovječna visoka zeljasta trajnica iz porodice žabnjaka.

Premda početkom svibnja zna biti hladno i vjetrovito, a povremeno pljusne i kiša, božur upravo tada počinje cvasti. Iznad višestrukog lišća, dekorativnog tijekom cijele vegetacije, izdižu se dugački nježni bijeli, ružičasti, crveni ili boji vina jednostavnih, polupuni ili puni cvjetovi nalik na velike ruže.




Kad prođete pokraj njih dok cvatu još dugo će vas pratiti njihov iznimno ugodan miris. A ubrani u vazi zaplijenit će cijeli dom svoj predivnim mirisom. Božuri odišu ženstvenošću i nježnošću u kojoj god boji dolazili.

Marko Polo jednom ih je prilikom opisao kao ruže strukture nalik kupusu što je poprilično točan opis budući da se deseci delikatnih latica otvaraju u jedan od najljepših prizora koji je moguće zamisliti.

Ovaj nevjerojatno fotogeničan cvijet potječe iz Azije otkud je u europske i američke vrtove donesen u društvu šipka, kamelija, krizantema, azaleja i magnolija. Upravo zbog svoje raskošnosti i impozantne veličine cvijeta, radujemo se njihovoj sezoni kako bismo barem nakratko u vlastitim domovima mogli uživati u opojnosti njihovog mirisa i izgleda.

Kinezi su stoljećima božur opisivali kao simbol mira, stabilnosti i zdravlja, a poznati je i kao nosioci dobre sreće. Slike božura nerijetko se poklanjaju i koriste u interijerima kao talismani za uspjeh i sveopći boljitak.

























Izvor: Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 19:33