Novi trend

Nedovršeni i grubi zidovi novi su veliki trend uređenja

 

Svi koji prate promjene u svijetu interijera mogli su primijetiti da u posljednje vrijeme besprijekorno uređeni prostori u kojima se u stvarnom svijetu jednostavno ne bi dalo živjeti sve manje privlače pozornost i mame uzdahe. Umjesto toga, pojava japanskog koncepta wabi-sabi i jačanje industrijskog stila s izražajnim teksturama opeke i betona ukazuju na to da smo sve skloniji interijerima koji pokazuju znakove života, trošenja i nesavršenosti. Materijali poput grubog i neobrađenog drva, betona i otkrivene opeke, nepravilni slojevi boje i slični elementi sve su radije viđeni u prostorima jer stvaraju oštar kontrast još uvijek prevladavajućoj paleti neutralnih boja i klasičnoj bjelini interijera. Što sve možete učiniti kako bi u svoj dom uključili sve popularniji trend nedovršenog, grubog i šarmantnog saznajte u nastavku!

Otkrijte stari zid od opeke

Na ovoj terasi kuće u nizozemskom Rotterdamu zidovi i stropovi otvoreni su, čime je dobiven prostor dvostruke visine- Izvorni zid od opeke pritom je ogoljen od slojeva žbuke i boje, a miks pastelnih i modernih komada s bijelim zidovima i elementima boje dragog kamenja ublažuju industrijski dojam koji ta opeka stvara. Nemojte zanemariti zidove od opeke koje imate u svom domu, niti ih skrivati za slojeva žbuke. Ponosno ih izložite i oko njih stvorite ostatak svog uređenja.

Sastružite slojeva boje sa zida

U ovom talijanskom interijeru arhitekt Roberto Baciocchi spojio je moderni namještaj s prostorom u kojem su podovi prekriveni terrazzom i u kojem su vidljivi grubi radovi na zidovima i starinske grede na stropovima. Zidovi u ovom interijeru posebno privlače pozornost jer se na njihovoj površini nalaze sastrugani slojevi nekadašnje boje koja stvara istrošen dojam, ali i unosi u interijer dašak povijesti.

Zadržite izvorne elemente prostora

Ovaj stan u Milanu možda privlači poglede dizajnerskim komadima i jarkim bojama, no betonski zid dvostruke visine element je o kojem se zapravo najviše priča. U stanu živi umjetnik Paolo Gonzato koji je odlučio osloboditi prostor suvišnih slojeva i pritom otkrio veličanstveni betonski zid koji daje prostoru izvorni karakter. Prije nego u svoj dom počnete dodavati nove stvari, pokušajte nešto prvo ukloniti.

Eksperimentirajte s uglačanim betonskim podom

U ovom amsterdamskom stanu dizajneri Simone Farresin i Andrea Trimachi upotrijebili su kombinaciju uglačanih betonskih podova, netretiranog drva i čistih bijelih zidova kako bi stvorili idealnu pozadinu za rastuću kolekciju biljaka vlasnika. Sirovost materijala doprinosi brisanju granica između vanjskog i unutarnjeg prostora, dojam koji dodatno pospješuju prozori od poda do stropa.

Grube materijale kombinirajte s drugim teksturama i bojom

Modernistička vila arhitekta Paula Mendeza primjer je betonskog prostora koji se isprva doima asketski, ali su u njega dodani slojevi uređenja koji ga čine atraktivnim i zanimljivim. Pomoću tekstura kao što su krzno, koža i različite tkanine, ali i boja kauča, jastučića i samog poda s uzorkom prostoru je dana nova dubina.

Prigrlite patinu

Stan na fotografiji u vlasništvu je danskog dizajnera Nielsa Strøyera Christophersena koji je, nakon skidanja slojeva tapeta, odlučio u svom domu zadržati izvorni izgled zidova nastao kroz godine bojanja i lijepljenja tapeta. Štoviše, u blagovaonici na fotografiji odlučio je kombinirati tirkizni premaz koji je nanio na donju polovicu zida s izvornim izgledom na gornjoj polovici koji daje patinu cijelom prostoru.

A post shared by Maeloïs (@maelois) on

Izvor: My Domaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 02:48