Božić dolazi...

Neka vam blagdanski stol ove godine zablista!

Ove se godine tradicionalna večera na Badnjak ili obiteljski božićni ručak održavaju u vašem domu? Odlično! To znači da imate priliku svojoj obitelji i prijateljima pripremiti pravi blagdanski doživljaj i užitak koji nadilazi finu hranu! Osim klasičnih ukrasa raspoređenih u cijelom stanu, važan dio blagdanskog uređenja svakako je blagdanski stol koji izgledom mora privući goste da sjednu i uživaju s vama u obroku koji ste pripremili.

Sada je idealan trenutak da izvučete iz dubine ormara ukrasne tanjure koji godinama čekaju svoju priliku, zdjele i staklene čaše, sve zaboravljene kuglice i ukrase za bor koji vam nisu stali na ovogodišnju jelu i stvorite predivan blagdanski stol prepun zanimljivih detalja koji privlače pozornost. Donosimo vam mini popis što sve vam sve treba za savršen božićni stol!

Stolnjak - ovaj komad tkanine koji se može pronaći u svakom domu omogućuje vam da s lakoćom odredite paletu boja kojom ćete ukrasiti stol. Klasični bijeli, upečatljivi crveni, jednobojni stolnjak ukrašen delikatnim vezom ili pak stolnjak s uzorkom osnova je uređenja koju lako možete nadograđivati. Ako ne volite velike stolnjake, na stol možete smjestiti dugi, uski nadstolnjak koji omogućuje da se vidi tekstura stola, a vizualno odvaja središte s ukusnim jelima i ukrasima od ostatka stola. Promatrajte svoj stolnjak kao prazno platno koje će se pretvoriti u pravo malo umjetničko djelo jednom kad na njega smjestite slasnu hranu i zabavne ukrase.

Posuđe - neizbježan dio svakog obroka, za ovu blagdansku priliku neka vaše posuđe bude elegantno ili profinjeno. Sigurno negdje čuvate porculanske posude od vaše bake ili posuđe sa svadbe koje nikako da ugleda svjetlo dana! U slučaju da nemate posebno zanimljivo posuđe, poslužite se ukrasnim trakama i mašnama, pažljivo složenim ubrusima i sitnicama, poput kuglica, imena vaših gostiju i slično kako biste svoj stol podigli na višu razinu i od jednostavnih tanjura za svakoga gosta stvorili posebno mjesto za stolom.

Ukrasi - kako biste dodatno ukrasili svoj stol, možete na njega smjestiti detalje, poput rustikalnih elemenata kao što su zimzelene grane i češeri, voće i cvijeće ili malo modernijih ukrasa, kao što su ukrasne lampice, svijećnjaci i borići od gline, papira ili grančica. Sve navedeno pokušajte uskladiti s podlogom ili pak napraviti kontrast bojama. Ukrasne elemente razbacajte po cijelom stolu ili pak uredno smjestite sve u jednu zdjelu koja će biti središte vašeg stola. Poigrajte se i stvorit ćete zabavno, blagdansko uređenje za čas!


Izvor: Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:39