bojanje zidova

Neodoljiva opeka osvježena bijelom bojom

 

Ne možemo poreći da opeka svojim oblikom, teksturom i bojom unosi određeni šarm u prostore u kojima se nalazi na zidovima, no njena klasična crvenkasta nijansa ne odgovara uvijek uređenju koje smo zamislili za svoj dom, pogotovo ako nam tipični industrijski stil nije atraktivan ili pak želimo stvoriti smirujući i svjež prostor. Kako biste svojoj viziji uređenja doma prilagodili izgled postojećih zidova od opeke došli ste na ideju jednostavno prebojati opeku i tako doskočiti cijelom problemu. No, treba li tako nešto uraditi i kako je najbolje obojiti opeku?

Bojanje opeke isto je kao i bojanje zidova - za najbolje rezultate površinu je potrebno premazati pripremnim slojem odnosno primerom, a potom nanijeti željenu boju. Ponekad samim nanošenjem primera možete postići odličan efekt pa dodatni slojevi neće biti ni potrebni - rezultat će biti zid koji još uvijek zrači toplinom, ali je puno zagasitije boje.

Nijansa bijele boje koju odaberete za bojanje svoje opeke znatno će utjecati na dojam koji će prebojane površine stvarati. Intenzivna bijela boja stvorit će osjećaj čistog i svježeg prostora, no nekima će smetati što njenom primjenom pojedine nesavršenosti podloge postaju vidljivije. Toplije nijanse bijele i djelomično "oštećena" boja također izgledaju sjajno, pogotovo ako želite stvoriti ležeran prostor.

No, klasično bojanje ima svojih zamki jer tipične boje za zid mogu zarobiti vlagu u opeci i spriječiti ju da diše. Brine li vas taj efekt možete se poslužiti mješavinom vode i vapnenca za bojanje zida od opeke odnosno vapnenim bjelilom. Taj će se premaz postepeno ljuštiti što znači da ćete na kraju dobiti šarmantan, pomalo istrošeni izgled svoje opeke. Pogledajte u nastavku primjere bijelo obojenih zidova od opeke koji oduševljavaju!














Izvor: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 21:08