Evolucija otvorene kuhinje

Novi trend u uređenju kuhinja

 

Kako preuređujemo naše interijere, tako se s promjenama rađaju novi trendovi kao rezultat prilagođavanja prostoru koji imamo na raspolaganju, potrebama koje se mijenjaju kako naša obitelj raste, ali i kako se naš ukus razvija i pročišćava. Otvoreni prostori koji objedinjuju dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju nisu nova pojava, a budući da predstavljaju najlakši način kako na malo kvadrata stvoriti osjećaj prozračnosti i prostranosti, ne iznenađuje što se mnogi odlučuju upravo za spajanje zona u domu. No, svi vlasnici takvog rasporeda prostorija dobro poznaju probleme poput širenja mirisa kuhanja koji se potom uvlači u tapecirani namještaj, buke koju stvaramo prilikom kuhanja i slične nedostatke otvorenog koncepta stanovanja.



U europskim interijerima se u posljednje vrijeme može primijetiti novi trend uređenja kuhinje kojim se domišljati arhitekti i dizajneri hvataju ukoštac sa spomenutim problemima, bez da se pritom narušava otvorenost prostora koju svi priželjkujemo. Riječ je o ostakljenim stijenama kojima se kuhinja fizički odvaja od ostatka prostora, a vizualno ipak ostaje s njim povezana. Budući da pogled promatrača neometano klizi kroz prostorije, stvara se dojam prostranosti i objedinjenosti zona, a zvukovi rada kućanskih aparata i kuhinja su ipak prigušeni i ne ometaju osobe koje borave u dnevnoj sobi.


Ovakav princip do sada smo često viđali kod kućnih ureda u kojima je za stvaranje poticajne atmosfere za rad potrebno utišati zvukove iz ostalih prostorija. Primijenjen na kuhinju jednako je uspješan, a prozirne plohe zida omogućuju da cijeli prostor kuhinje ostane svijetao, a prostor prividno otvoren. Što se samog izgleda tiče, posebno efektno izgledaju kombinacije čeličnog okvira u koji su umetnute staklene plohe kojima se odvajaju funkcionalne zone u domu. Genijalne primjere ovog novog trenda pogledajte u nastavku!










Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 00:44