Neobičan kuhinjski proizvod

OBJEKT ŽUDNJE: Tanjuri napravljeni od čiste himalajske soli

Dizajn potpisuju stručnjaci tvrtke Bisetti, koji su osmislili elegantan i veoma zanimljiv detalj koji će sigurno privući pažnju svakoga pred koga se postavi

INFO
  • Što? Slani tanjuri
  • Dimenzije? 20x30 cm
  • Materijal? Ružičasta himalajska sol
  • Gdje nabaviti? Sol i papar, Vlaška 78, Zagreb, www.solipapar.com

Sol je jedan od najvažnijih začina u kuhinji. Sol može poboljšati, ali i uništiti okus. Može ublažiti sastojke, pojačati okus pojedine namirnice, pa čak i skratiti vrijeme kuhanja. Bitno je znati kada koju namirnicu soliti i prilično bitno - koliko je soliti. Umjereno je, naravno, najbolji odgovor.

Pogreške u svakodnevnom kuhanju su neizbježne, ali što kada bismo imali mogućnost da namirnica sama dobije optimalnu količinu soli kako bi se postigao savršen okus?

ZADRŽAVANJE OKUSA

Najčišćom na svijetu smatra se himalajska sol jer potječe iz nezagađenog ekosustava, a sadrži više od 80 različitih minerala važnih za zdravlje. Ta ružičasta sol iz podnožja Himalaje, gdje je prisutna već preko 250 milijuna godina, iskapa se u rudnicima Kewra na sjeveru Pakistana. Zbog divne, specifične boje nazivaju je i “ružičasti dijamant”.

Može se gurnuti u pećnicu, kao i izravno na štednjak ili gril. Zbog sastava će samoj namirnici dati dovoljnu količinu slanoće

Slani tanjuri, napravljeni upravo od himalajske soli, jedinstven su i pomalo neobičan proizvod koji unosi revoluciju u (zdravo) kuhanje. Dodati tome talijansku eleganciju i dizajn tvrtke Bisetti znači dobiti savršen, zanimljiv i jako funkcionalan kuhinjski proizvod, ne samo tanjur. Ovaj se tanjur može staviti u pećnicu na 200 stupnjeva na dvadesetak minuta - tako se postiže idealna temperatura za pripremu hrane unutar sljedećih 20 minuta. Osim u pećnicu, slani tanjur može ići i izravno na štednjak ili grill. Meso, riba i povrće koje ćete pripremati, odnosno peći na ovim tanjurima zadržava svoj originalan okus. Tanjur koji je napravljen od čiste himalajske soli sam će namirnici dati dovoljnu količinu slanoće, hrana se neće lijepiti, a nakon što je pripremljena, na istom se tanjuru može i poslužiti. Tanki odresci mesa, jaja, povrće, morski plodovi ili riblji filei - savršeno će se pripremiti i izgledati na slanim tanjurima. I biti zasoljeni taman koliko treba. Dakle, bez ikakvog dodavanja soli i ulja ili drugih masnoća pripremit ćete savršen, zdrav obrok.

lako čišćenje Na ovim se tanjurima hrana može i hladiti te posluživati voće, sladoled ili sir. Minerali sadržani u slanim tanjurima rezultat su isparavanja mora i taloženja soli, procesa nastalog uslijed tektonskih poremećaja koji su “zarobili” plitki dio mora, a koji je zatim polako isparavao duboko u zemlji. Ovi tanjuri se i lako čiste tj. nije potrebno ništa osim brisanja vlažnom krpom.

Foto: theitaliandishblog.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 18:43