KRATKI VIDEO

Obrt star više od 60 godina preuzela od oca i izrađuje unikatne ukrase od stakla

Pogledajte kako nastaju ručno puhane staklene pisanice

Blagdanski noviteti domaćeg brenda Koogle. Suptilne dekoracije za uskrsni stol. Ručno puhana staklena jaja jedinstven su, originalan proizvod na domaćem tržištu. Martinu Šimunković već smo vam predstavili, a riječ je o vlasnici staklopuhačkog obrta Koogle koji je naslijedila od oca i tako nastavila raditi u obiteljskom obrtu s tradicijom dugom 60 godina.

- Prije pet godina revitalizirala sam proizvodnju puhanih staklenih kugli te osmislila novi vizualni identitet proizvoda koji sam nazvala Koogle, a to su ručno rađeni unikatni ukrasi od puhanog stakla - prisjeća se Martina.

POGLEDAJTE KRATKI VIDEO!

KALUP

Iako se puhane staklene kuglice tradicionalno vežu uz Božić, ovakve dekoracije se mogu namijeniti za druge prigode, kao što je u ovom slučaju Uskrs.

- Svake godine ponudu proširimo za neki novi proizvod pa smo tako dopunili asortiman proizvoda sa staklenim uskrsnim jajima. Izrađuju se u dvije dimenzije, od čega je manja dimenzija prosječnog kokošjeg jajeta. Idealna su za dekoraciju grančica u kućanstvu, za poslovne prostore i poklanjanje - ističe staklopuhačica.

I u uskrsnoj Koogli se spajaju dvije komponente. Jedna je znanje, umijeće i vještina puhanja stakla odnosno obrtnička komponenta, dok je druga ona osobna, Martinina estetika i kreativnost.

- Kao i božićna linija proizvoda Koogle, uskrsna staklena jaja temelje se na minimalističkom ukrašavanju prozirnog stakla većinom prirodnim materijalima kao što je perje. Perje može biti prirodnih boja za smireniji dojam, ali i bojano u pastelne nijanse koje daje fini i smireni koloristički akcent prostoru koji se želi dekorirati - ističe Martina i dodaje kako je riječ o jedinstvenom proizvodu na hrvatskom tržištu.

Izrađuju se u dvije dimenzije, od čega je manja dimenzija prosječnog kokošjeg jajeta. Idealna su za dekoraciju grančica u kućanstvu, za poslovne prostore i poklanjanje, a mogu se puniti različitim dekorativnim predmetima

- Nitko od malobrojnih preostalih staklopuhača ne proizvodi staklena jaja, tako da se možemo pohvaliti ekskluzivnošću - kaže kreativka, a nas zanima koliko se puhanje jajolikih oblika razlikuje od puhanja kuglica.

- Za puhanje uskrsnih jaja bilo je potrebno izraditi alat, odnosno kalupe u koje će se upuhivati staklo kako bi se dobio željeni oblik. Proces obrade stakla je identičan kao i kod puhanja okruglih formi koje se prostoručno pušu, bez upuhivanja u kalup. Kalup daje staklu željenu formu - objašnjava.

Uz navedena jaja za dekoriranje grane, Martina u uskrsnom asortimanu ima i Koogle okrugle forme, ali se ne vješaju, nego se ostavljaju na stalku.

- Takvu formu moguće je umetnuti u teglicu s cvijetom, travom ili zemljom. Zanimljiv je detalj na uskrsnom stolu, a ovdje se mogu razigrati s ptičicama, jajima, perjem, mahovinom, grančicama, gnijezdima, cvjetovima... Ovakve dekoracije neformalno zovem ‘gnijezdo’, a proizvodim ih u dvije veličine, promjera 8 i 10 centimetara. ‘Gnijezdo’ je idealno kao poklon umjesto uskrsnog jajeta - savjetuje Martina Šimunković.

Martina Šimunković prije pet godina revitalizirala je proizvodnju puhanih staklenih kugli, koju je nasljedila od oca staklopuhača, te ju nadopunila i uskrsnim asortimanom. Trenutačno nitko od malobrojnih preostalih staklopuhača osim nje ne proizvodi staklena jaja

NA SAJMU

Uskrsni asortiman obrta Koogle prodaje se u dućanu Take Me Home u Tomićevoj ulici u Zagrebu te u suvenirnici Muzeja za umjetnost i obrt, a sve se može naručiti i direktno od Martine preko weba i društvenih mreža. Osim toga, potražiti ih možete i na Uskrsnom sajmu Udruženja obrtnika Grada Zagreba na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu od 11.travnja.

Više na www.koogle.hr.

Foto: Gordana Jerabek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 21:32