ŠTO DOM ČINI DOMOM

Ovih 10 stvari treba imati u kući

Vjerujemo kako nitko zaista o svome domu ne razmišlja samo kao o zaklonu od vanjskog svijeta. Za nas, kao vjerojatno i za vas, dom je mjesto gdje odmaraš dušu i čuvaš svoje stvari, ali je i mnogo više od fizičkog mjesta – nešto bliže stanju uma.

I baš zbog toga volimo govoriti o stvarima koje čine dom. One moraju biti funkcionalne, ali i takve da ih uživate gledati; ako su to dobro odabrane stvari, s vremenom će samo dobivati na značenju i zato će vas dugo vremena usrećivati.

Ako ste prilikom opremanja svog doma bili ograničeni, iz raznih razloga, samo na osnovno (čitajte: kauč, krevet, stol, pločice) ili ste ispucali veći dio svog dekoraterskog umijeća jednim odlaskom do Ikee, možda je vrijeme za kratki vodič osnova. Što dakle treba imati dom da bi bio dobar i zabavan i dotjeran? Evo popisa od samo 10 osnovnih stvari!

Dodir umjetnosti

Sa svim tim besplatnim printevima koje možete skinuti s interneta, sa svim dostupnim plakatima koje možete kupiti i u domaćim trgovinama pa ih dati uokviriti, za gole zidove nema valjanog izgovora!

Izvorni radovi, osobne fotografije, pa čak i predmeti iz suvenirnice poput podmetača ili razglednica mogu živjeti u estetskom skladu na galerijskom zidu kao što je ovo koje je predstavio Minted.

Posteljina za goste

Koliko ste dobar domaćin pokazat će se tek kad vam gosti dođu na noćenje. U gostoljubnom domu ne bi se u toj prilici smjela izvlačiti isprana posteljina sa dna ormara, nego ono najbolje što imate. Posebno ćete oduševiti svojim ukusom i stilom ukoliko sparite u komplet posteljinu i ručnike za goste. Dovoljno je paziti na boje!

Stol na ulazu

Ne samo da dobro izgleda jer fokusira pažnju na jednu uređenu točku, nego je i beskrajno koristan u ulaznom hodniku. Stol je mjesto na kojem ćete uvijek naći svoje ključeve, kapu, vizitku… Za sve sitnice koje su vam potrebne stavite na stolić zdjelu, pladanj ili kutiju kako sitni predmeti ne bi radili nered.

Prave salvete

Što (osim količine hrane) razlikuje nedjeljni objed kod kuće od nedjeljnog objeda kod svekrve? Prave salvete, one načinjene od fine tkanine. Generaciji naših roditelja ili baka to je bila najnormalnija stvar, a danas radije biramo papirnate. No, želite li svojim ukućanima i gostima ponuditi čar objedovanja kao kod mame, ne ustručavajte se na stol staviti pamučne ili lanene salvete. Divljenje – zajamčeno! Dodatni plus: tekstilne salvete ekološki su prihvatljivije jer ih ne bacate, nego perete.

Biljke, biljke

Unose život, unose boju, unose svježinu u svaki dom. I zato, kad govorimo o domu kakav bi trebao biti, u njemu su neizostavno biljke. Vrsta i veličina – to će ovisiti o izboru domaćina kuće. No, ako ste kuhar, nema razloga da vaše kućne biljke ne budu jestive! Kao što su, dakako, ružmarin, bosiljak, mini rajčice…

Više izvora svjetla

U svome domu obavljamo razne stvari u različita doba dana, i zato je jedina valjana odluka opremiti svoj dom višestrukim izvorima svjetla. Jedna plafonjera jednostavno nije dovoljna. Dodajte barem jednu lampu na stol, ili postavite samostojeću svjetiljku u kutak sobe pokraj omiljenog naslonjača. Pravo svjetlo kreira pravo raspoloženje.


Vješalica za kapute

Kad uđete u svoj stan ili kuću, kamo odložite jaknu? Ako vam je već nekoliko stolaca u kući zatrpano kaputima i jaknama, onda je krajnje vrijeme da odate počast svome domu tako da mu priuštite – vješalicu za kapute. To može biti velika, efektna garderoba koja će zapremiti čitavu jednu pomoćnu prostoriju (ako je imate), a može biti obična vješalica koja se montira pokraj vrata. Kakva god bila, vješalica će učiniti čudo za vaš dom – najednom će određene gomilice 'nestati' s fotelja i stolica.

Polica za knjige

Bila to ugrađena biblioteka, stara vitrina ili moderna polica – nije toliko važno. Važno je samo da vaš dom ima svoj kutak za knjige, a on može ujedno biti i kutak za obiteljske fotografije i druge sitnice. Kad je riječ o uređenju toga kutka, samo nebo je granica. Pravila nema osim onog osnovnog: bitno je da se vama sviđa.

'Slučajno' odložena dekica

Prebačen preko naslona fotelje ili po dnu kreveta, prekrivač prostoru daje vizualnu zanimljivost i osjećaj udobnosti. Naravno, ovisi o vašem ukusu koji ćete prekrivač izabrati, ali činjenica je da je to stvar koju u prostoru doista možete često i mijenjati.


Čaše za vino

Radije pijete pivo? Ili ste zbog dijete na čaju i vodi? Posve je svejedno, jer set čaša za vino jedan je od obaveznih elemenata u svakoj kući. Kad vam gosti svrate na piće, ili se obitelj okupi na objedu, čaše koje nisu iz istog kompleta najprije upadaju u oči. Ne morate kupiti skupi set kao što je ovaj iz Snowe Homea. Može to biti i posve jeftin set od šest čaša, samo neka su iste... Ma neka su i različite, samo da pašu jedne uz druge!

Foto: Pinterest, AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:28