SAVJETI ZA UREĐENJE

Ovo su hodnici vlasnika koji znaju da je prvi dojam najvažniji

Teorija o 7 sekundi i stvaranju prvog dojma ne vrijedi samo za ljude, vrijedi i za domove. Ključna prostorija na temelju koje se stvara dojam je hodnik.

Dojam o nečemu stvaramo već u prvih nekoliko sekundi, i to najčešće na temelju vizualnog podražaja. U domu na prvi dojam utječe i izgled i miris. I to tako da naš mozak primi poruku koju mu šalju naša osjetila, vežu je uz neka naša prethodna iskustva i na temelju toga se u jako kratkom vremenu stvori prvi dojam o nečijem domu.

Prva prostorija u koju ulazimo najčešće je hodnik. Stoga gosti na temelju uređenja hodnika odmah stvaraju dojam o ostatku našeg doma. Naravno, svaki domaćin želi da se gost osjeća ugodno i "kao kod kuće", stoga je zato važno stvoriti takvo okruženje. Uređenje hodnika treba biti opuštajuće, skladno, praktično te odavati dojam dobrodošlice.

Budući da na vizualni podražaja utječu boje, važno ih je za početak dobro uskladiti. Neutralne boje će osigurati da je hodnik svijetao i prozračan, pastelne će ostaviti veseo i opušten dojam, dok će plavi, sivi i bijeli elementi ostaviti umirujuć dojam. Nakon toga su bitne i kombinacije materijala, a jednako važna je i praktičnost. Mjesto za ostavljanje obuće, kaputa i kišobrana trebao bi imati svaki hodnik.

Za koje se boje i materijale se odlučiti i kako organizirati hodnik? U nastavku vam donosimo 11 ideja za inspiraciju.

Uskladite hodnik sa stilom vašeg uređenja

Hodnik ne treba odudarati od ostatka vašeg interijera kako bi ostavljao dobar prvi dojam. Uskladite ga s paletom boja u vašem domu. Ako paleta boja nije ista baš u svim prostorijama, onda uskladite u prostoriju u koju se prvo ulazi iz hodnika (blagovaonica, dnevni boravak ili kuhinja).

Detalji o kojima se priča

Zanimljive tapete, zidni ukrasi ili komad namještaja mogu biti odlični za započeti razgovor. Pohvala gosta od vas će izvući, primjerice, priču o tome kako ste nabavili neki element za hodnik. Tako ste odmah probili led i započeli s prvom opuštenom temom.

Budite hrabri u igranju s bojama

Pastelne boje utječu na dobro raspoloženje, stoga se slobodno poigrajte s njima ako se uklapaju u ostatak interijera.

Praktičnost je jednako važna kao izgled

Osim običnog ormarića za cipele i kuke vješanje kaputa, ako imate mjesta, svakako u hodnik dodajte i malu klupicu ili stolac na koji ćete moći sjesti dok se preobuvate.

Izvor: idealhome.co.uk

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:26