SAMO OPUŠTENO

Ovo su najpoželjnije opuštajuće boje za zidove u interijeru

Dom kao opuštajuća oaza

Dom treba biti mjesto na kojem se osjećamo sigurno i u potpunosti opušteno kako bismo uopće mogli 'napuniti baterije' za sve što nas očekuje kada se nalazimo izvan tog svog malog carstva. Stručnjaci zato savjetuju da se okružimo stvarima koje u nama izazivaju pozitivne emocije, i to u svim oblicima. To mogu biti detalji koji utječu na vaše osjetilo dodira pa biste se stoga trebali okružiti udobnom posteljinom, mekanim dekorativnim dekicama i jastučićima. Detalji koji utječu na vaš sluh također bi trebali dobiti svu vašu pažnju, što znači da bi bilo dobro da je dom izoliran od vanjske buke, a da u interijeru svira glazba koju volite ili vlada tišina kao vas ona više opušta. Mirisi koji najčešće opuštaju mogu biti vaše omiljeno eterično ulje ali i tek pripremljena hrana ili svježe oprana odjeća.


No ono osjetilo kojem ćemo danas pridati više pažnje, jest osjetilo vida. Boje uvelike utječu na naše raspoloženje i osjećaj opuštenosti, a najveće površine u našim domovima prekrivene bojom su upravo zidovi. Dok crveni zidovi pomalo uznemiruju na nesvjesnoj razini, a kod nekih pospješuju glavobolju, postoji niz nježnijih nijansi koje su itekako poželjne za dom.

Na popisu se nalaze i koraljne te svijetlo ljubičaste nijanse. Iako se usko povezuju s djevojačkim bojama, one se savršeno uklapaju u scenu elegantnog uređenja interijera, posebno kada se kombiniraju s crnim ili bijelim nijansama.

Nijanse plave i zelene jedne su od najpoželjnijih boja u domu. One neće djelovati 'sterilno' kao bijele nijanse zidova, interijeru će ipak unijeti neku dinamičnost, a zahvalne su za kombiniraje namještaja i detalja neutralnih nijansi. Na vas djeluju opuštajuće jer su prirodne boje koje podsjećaju na more, nebo i biljke.

Izvor: House Beautiful

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 23:07