ZAGREB DESIGN WEEK

Ovog vikenda završava Zagreb Design Week. Pronašli smo svoje favorite!

Iza nas je izuzetno posjećen i uspješan dizajnerski tjedan. U moru već znanih, ali i nekih sasvim novih imena, izdvojili smo radove koji su izazivali najveću gužvu u hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Danas se zatvara peti po redu Zagreb Design Week, veliko dizajnersko, kulturno i društveno događanje koje je ove godine posjetio rekordan broj ljudi.
Organizatori su uspjeh mogli potvrditi već na samom otvorenju proteklog petka kad je hala V Tehničkog muzeja Nikola Tesla vrvjela pregrštom znatiželjnika i zaljubljenika u dizajn. Već tada bilo je sasvim jasno da će Zagreb Design Week publici priuštiti najzabavniji i najpotpuniji dizajnerski tjedan u državi. I dok su neki negodovali zbog promjene imena i lokacije (naime, proteklih godina Zagreb Design Week službeno se nazivao Tjedan dizajna i održavao se u Laubi), na lošu je kritiku ovog tjedna bilo gotovo nemoguće naići.
3000 kvadrata Ugodan žamor, dobra glazba, još bolji tulumi te fantastično osvjetljenje i općenito ugođaj koji je prožimao 3000 četvornih metara Tehničkog muzeja savršeno su nadopunjavali izloške čak 350 sudionika iz cijelog svijeta.
Ovogodišnji dizajneri izlagali su pod temom Suvremeno/Svevremeno, propitujući odnos dizajna i vremena te odgovarajući na pitanje što čini dizajn suvremenim, a što svevremenim te koliko dugo dizajn može biti aktualan u današnjem društvu koje se mijenja brže nego ikada prije.
Na postavljena pitanja svojim su radovima odgovarala renomirana dizajnerska imena poput talijanske Florim Ceramiche u suradnji s hrvatskom Špinom, bosanskohercegovački MS&WOOD, đakovačke Ancona Grupe, Artisana sa sjedištem u Tešnju (BIH)... Ipak, Zagreb Design Week oduvijek je savršena prilika za promoviranje dizajnerskih nada i mladih imena pa su tako posjetitelje oduševljavali izlošci, predmeti i produkti imena poput, primjerice, Luke Palestrine Mazića, studenta industrijskog dizajna, pobjednika natječaja “Hacking Ikea” 2016. koji je ove godine na Design Weeku predstavio projekt “MaliDom” - mjesto privremenog bivanja u prirodi, odnosno glamping kućicu. Svoj novi proizvod predstavili su i Kristina Lugonja i Filip Havranek, zagrebački dizajnerski duo čiji je sustav rasvjetnih tijela OVERLAP izazivao divljenje. Hana Ciliga Zadro na Design Weeku zaintrigirala je šarenim, višenamjenskim i pametnim dječjim namještajem nazvanim Koko, a zavoljeli smo i ručno izrađene tapiserije dizajnerice interijera Ivone Martinčić.


AUTENTIČNOST

Nije nam promaknula ni posebnost rada mlade Erike Filipan, koja je kroz Nemirno nebo i Puhalice integrirala suvremen pristup Geštalt terapije igrom i nove poglede na razvoj djece predškolske dobi. Sanja Rotter sa svojim projektom Rot predstavila je mutirajući sustav predmeta inspiriran tradicijom koji koristi staru tehnologiju tokarenja te daje nove i neočekivane rezultate i drukčije forme, a za cilj dobiva autentičan i autohtoni hrvatski dizajn koji se oslanja na vlastitu tradiciju, kulturu i kolektivnu memoriju, bez oponašanja i referiranja na strane trendove i, primjerice, skandinavski ili talijanski dizajn. Sveukupno mnoštvo kreativnih i pametnih viđenja i realizacija naprosto je nemoguće pobrojati pa požurite do zagrebačkog Tehničkog muzeja Nikola Tesla jer još samo danas i sutra imate priliku vidjeti eksponate koji su otvorili neke sasvim nove dizajnerske puteve, kako za promišljanje, tako i za trendove, ali i budućnosti samih izlagača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 00:03