igračke od papira

Paperbot roboti Marka Zubaka

"Paperbotgod napao je Zemlju 2016! Borba je bila strašna i palo je nebrojeno mnogo žrtava. Na kraju je potpis­ano primirje pod uvjetom da svako kućanstvo na Zemlji mora postaviti oltar s papir­natim robotom i obožavati ga. Roboti dolaze iz trans­morfogene dimenzije u kojoj postoje u obliku koji bismo opisali kao beskonačno objektivizirana pa­pirnata ravnina, pa se uzdižu iz plohe svoga pos­tojanja i stapaju s njom, svaki put u drugoj odori. Tako je nastala reprezentacija papirnatih robota zamrznutih u trenutku njihova dolaska u postojanje i spajanje natrag u beskonačnost."

Kada bi se snimao film u kojem bi radovi slikara i kipara Marka Zubaka igrali glavnu ulogu, najava bi mogla biti upravo ovakva - napeta i dramatična.
Srećom, paperbots su bezopasni i neodoljivi robotići od papira iz posljednje serije radova ovog umjetnika koji se urban papertoysima bavi od 2007.

Radi se o izradi igračaka od papira, svojevrsnom fenomenu koji se na internetu pojavio otprilike 2005., a bazira se na besplatnom dijeljenu raznih shema prema kojima svatko tko je dovoljno strpljiv može izraditi svoju skulpturu, ali i na međusobnoj suradnji sudionika u kreiranju.

- Upravo me taj pristup stvaranju koji je suprotan od slikanja ili kiparenja na tradicionalan način osvojio. Radovi koje možete besplatno skinuti s moje stranice www.markozubak.com mogu se isprintati kod kuće na bilo kakvom papiru, ali da biste dobili rezultate kao kod mojih robotića, potrebno je koristiti fotografske mat papire nešto veće gramature. Za izložbe radim radove od raznih papira u boji, od kojih režem oblike, umjesto da ih printam.

Također koristim i razne vrste kartona za radove srednje i naravne veličine. Vrijeme izrade jednog paperbota, kakvog možete vidjeti na www.paperbots.eu, uključuje printanje, rezanje i sastavljanje, dok vrijeme utrošeno u oblikovanje nekog papertoya općenito, varira, kao na primjer kod slikanja, samo što ovdje vizualni dio radim na računalu - objasnio je proces izrade ovaj 37-godišnjak koji živi i radi između Zagreba i Rovinja, gdje ima atelje, a diplomu u lijepim umjetnostima stekao je na Facultad de Bellas artes de Barcelona, dok je studij započeo na Accademia delle belle arti u Bologni.

Svaki svoj rad započinje skiciranjem mogućih formi koje savijanje papira dopušta te njihovim kombiniranjem. Zatim izrađuje približni nacrt u nekom grafičkom programu, nakon čega slijedi printanje, rezanje i konstruiranje.

- Kako volim obline, nikad iz prve ne pogodim pravi kroj, pa se ovaj proces ponavlja, dok se oblik pravilno ne zatvori. Tek tada nastupa 'oslikavanje', koje često radim u više verzija. Svaka nova 'koža' inspirira me za još nekoliko drugih, tako da je ponekad teško stati, pa napravim cijelu malu vojsku papertoysa. To je pipljiv posao i ne paše mi uvijek, jer ovdje nema nikakvih poteza ni slučajnosti, ali zna biti vrlo opuštajući. Kod malih radova koristim skalpel i ljepilo, dok skulpture od kartona slažem i na druge načine - priča Marko inače veliki zaljubljenik u skateboarding koji izrađuje i male limitirane edicije grafika na skate daskama, rijetko veće od 12 komada, kao i majice s printevima njegovog dizajna.

Svi paperboti za prodaju su u ramicama i pod staklom, tako da se mogu položiti ili staviti na zid, a dimenzije su 23x23x4 centimetra. Najlakše ih je naći na www.paperbots.eu, dok se uživo mogu vidjeti u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, Studiju Lapo Lapo u Ilici 50, Prostoru u rovinjskom hotelu Lone i austrijskom Muzeju papira u Steyrermühlu. Cijena im je oko 500 kuna, a kako je svaki ručno rađen, čak i među printanim robotima ima unikatnih rješenja.

- Paperbote sam prvi put predstavio na izložbi u austrijskom Muzeju papira u Steyrermühlu, a tamo će biti izloženi sve do lisopada. Krajem svibnja otvorena je i izložba u prostoru MMC Ulika u Balama, a trajat će do 26. lipnja. Kroz sljedeće mjesece očekuju me i nove izložbe u inozemstvu - zaključuje Marko.

Foto: Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 16:20