Tajna skladišta

Pet trikova uz koje će vaše tajne (baš kao i koferi i skije) ostati skrivene

 

Kamo sa stvarima koje sada ne trebamo, ali trebat ćemo ih kasnije? Kad već nemamo ni čarobni štapić ni dodatnu sobu u koju bismo odložili dasku za peglanje, madrac za goste, preklopni stolac ili stare igračke, na raspolaganju nam je ovih pet trikova uz koje igra skrivača u stanu dobiva posve novo značenje.

Stari trik koji uvijek pali

Prostor ispod stepenica jedno je od najčešće korištenih tajnih skladišta u kućama i dvoetažnim stanovima. Posebno ako je riječ o stanu male kvadrature i visokih stropova, dogradnja galerije učinkovita je metoda za dodavanje kvadrata, a time se dobiva i dragocjeni prostor ispod stepeništa. Ovisno o veličini stepenica, ovo tajno skladište najčešće će zahtijevati određenu sumu novca i vještog stolara, no neupitno je da je to investicija koja se isplati.

Tajna je u podu

Za ovaj trik nije nužno da stan ima posebno visok strop. Podignemo li pod u samo jednom dijelu, tako da u nekom manje prometnom kutku tvori povišenu platformu, dobit ćemo ne samo skladišni prostor u koji možemo utrpati čak i skije, nego i dinamičnu denivelaciju od koje soba naprosto prodiše.

Stepenica usred sobe poziva na sjedenje, a ako na zaklopljene stranice platforme postavimo tepih, nisku počivaljku ili jastučiće, imamo i novi kutak za odmaranje.

Tajna je i u stropu

Za ovaj trik ipak nam je potreban visoki strop, što znači da se ovakvo prostrano skriveno skladište može izgraditi u većini starijih gradskih stanova. Visoko izvučena platforma (oko 60 centimetara!) omogućit će pohranjivanje doista krupnih stvari kao što su bicikli, madraci i slično, te razigrati prostor. Ne zaboravite da platforma ove visine ipak zahtijeva ugradnju barem jedne stepenice.

Stoliću, prostri se

Dobro, ovaj stol ipak nije onaj iz Ježeve kućice na kojem se nakon čarobnih riječi pojavljuje hrana. Uostalom, posao mu je da bude mali pisaći stol, ali i on se kao čarolijom pojavljuje onda kada je potreban. Samo otklopite preklopnu stijenku, privučete svoj radni stolac… I eto ga! K tome, stolić koji se lako vrati u oblik zatvorene police vrlo uspješno skriva brojne papire i sitnice što se (i opet kao čarolijom) gomilaju po pisaćim stolovima koji se redovito koriste.

Zatvorena kuhinjska klupa

Ako imate slabo korišten kutak u kuhinji, u njega se može lijepo smjestiti čvrsta, kutiji nalik klupa s poklopcem. U njoj, dakako, mogu stajati sve one nemile sitnice koje trebamo, a ne želimo stalno gledati (kablić za vodu, preveliki lonac, vreća zemlje za cvijeće, lopatica, metlica, prazne tegle – da nabrojimo samo neke). I naravno, to nije sve. Dodate koji jastučić, privučete mali stol, i vaša kuhinjica dobila je prostor u kojem odjednom mogu sjediti tri, pa i četiri osobe.

Izvor fotografija: Small Homes, Grand Living, Gestalten, 2017.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:36