INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Pet velikih prednosti malog stana u potkrovlju

    AUTOR:
    • Iva Novak

  • OBJAVLJENO:
  • 01.07.2019. u 12:22

Znate li da ako živite u potkrovnom stanu, bez obzira na kvadraturu, sada vrlo lako možete imati izlaz na terasu? Koji su još plusevi ovakvog stanovanja, otkrivaju vam iz tvrtke Velux

Manji stanovi u potkrovlju obično nisu toliko poželjni kao veći stanovi. No, činjenica da je manji stan smješten u potkrovlju ne znači da ne može osigurati ugodan život, pa čak i više od toga. Osim što ćemo si u takvom stanu lakše posložiti prioritete i osigurati privatnost, od sada i u manjem stanu s kosim krovom možemo imati izlaz na terasu. Evo pet glavnih prednosti života u malom stanu, ali u potkrovlju, a kao ilustracije za ovu temu odabrali smo mali, prozračan stan u Zagrebu (naravno, u potkrovlju).

 

1. Lakše je odrediti prioritete

U malom prostoru potkrovlja je puno lakše odrediti prioritete jer je prostor ograničen. To znači da u startu morate biti oprezni kod izbora namještaja i razmisliti što vam je stvarno potrebno, a što nije. Primjerice, ako u stanu imate mjesta za kauč i samo jednu fotelju, dobro ćete razmisliti koja kombinacija vam više odgovara te želite li imati više mjesta za sjedenje ili da vam je udobnije. Važno je iskoristiti maksimum prostora koji imate pa ćete sigurno razmišljati praktično i kreativno.

 

2. Manje dodatnih troškova i čišćenja

Zbog manjeg prostora i potrebe za racionalnijim uređenjem, manje ćete trošiti na nepotrebne komade namještaja i ukrase za stan. Dodana ušteda je i na grijanju, ali i kupnji sredstava za čišćenje. Primjerice u velikim stanovima samo čišćenje prašine oduzima puno vremena. Ponekad se čini kad smo napokon očistili cijeli stan da se tamo gdje smo počeli ponovno skupila prašina. Što je stan manji, to je i manje posla oko čišćenja i uređivanja, a to znači da ćete imati više vremena za druge, zanimljivije stvari.

 

3. Veća privatnost i mir

Mali stanovi u potkrovlju su idealno mjesto za izbjegavanje znatiželjnih pogleda iz susjedne kuće ili zgrade. Vrlo vjerojatno vam neće biti potrebna ni zavjesa ni roleta, već samo sjenilo za zaštitu od sunca. Dodatna prednost je ta što iznad vas ne žive drugi stanari pa se ne morate brinuti hoćete li usred noći ili dana čuti teške korake i pomicanje namještaja u stanu iznad vas.

 

4. Ne postoje dva identična mala stana u potkrovlju

Samo zbog činjenice da stan u potkrovlju ima niz neobičnih ploha i različite visine stropa može se reći da je poseban. Još ako je riječ o manjem stanu u potkrovlju, u kojem će najvjerojatnije namještaj biti rađen po mjeri te uređenje minimalističko, sigurno će biti postignut specifičan izgled prostora. Samo nekoliko manjih komada namještaja može promijeniti stil i ozračje.

5. Izlaz na terasu

To što je stan manji i ima kosi krov ne znači da ne može imati izlaz na terasu. Primjerice, uz ugradnju Velux krovne terase dobit ćete više svjetlosti, ali i mogućnost spajanja stana s vanjskim dijelom. Naime, krovna terasa se može koristiti kao klasični krovni prozor za dovod dnevne svjetlosti i svježeg zraka, no njenim potpunim otvaranjem dobivate izlaz na vanjsku terasu.

Foto: Velux

Izdvajamo

Iz drugih medija