Moderna verzija starih stilova

Povratak velikih trendova iz prošlosti

 

Kao i u modi, tako i u interijerima, trendovi se konstantno mijenjaju i nije rijetkost da pojedini trend napravi puni krug i ponovno postane popularan nakon što provede desetljeća zaboravljen. Ovih pet dizajnerskih elemenata upravo su to učinili! Naime, svi su oni obilježili interijere i modu u prošlosti, a sada se vraćaju u modernijem obliku u domove diljem svijeta.






Drveni paneli

Podovi i stropovi obloženi drvenim letvicama svoju su veliku popularnost doživjeli u 1970-ima da bi ni deset godina kasnije bili smatrani nedovoljno atraktivnima, pogotovo kada je bilo riječ o imitaciji drva. U posljednjih nekoliko godina sve se više vraćamo prostorima s izražajnim teksturama i prirodnim materijalima, a boja drva koristi se kako bi se u prostor unijela toplina. Modernizirani izgled drvenih letvica danas ponovno predstavlja atraktivan detalj uređenja i posebno je popularan u skandinavskim interijerima i to u svijetlim bojama drva ili obojeno i bijelo.






Ogledala kao kuhinjske pozadine

Nekada popularan detalj uređenja, ogledalo u kuhinji u jednom je trenutku postalo omražen dio dekora jer je proglašeno zastarjelim elementom koji podsjeća na sumnjive barove 1980-ih. No, u malom i mračnom prostoru kuhinje, ogledalo umjesto kuhinjske pozadine predstavlja odličan izbor jer vizualno proširuje prostoriju i odbija dostupno svijetlo po prostoru te se sve češće javlja u modernim interijerima kao efektan detalj.






Pleteni namještaj

Još jedan trend koji je bio popularan sedamdesetih godina prošlog stoljeća i to u svom prirodnom smeđem obliku, a ponovno je oživljen kako dio boho chic dekora prije nekoliko godina. Ratan i klasično pleteno pokućstvo nije rezervirano samo za vanjske prostore već izgleda šarmantno i u unutrašnjosti i to pogotovo u kombinaciji s mekim tkaninama i svijetlim bojama u interijeru.








Kupaonske sanitarije u boji

Omiljeni kupaonski dekor u '50-ima, umivaonici, kade i toaleti u različitim bojama preživjeli su sve do '70-ih godina prošlog stoljeća nakon čega su postali predmet šala i ismijavanja. Danas su se stvari promijenile pa tako pomoću ovih elemenata u boji u svoj prostor možete unijeti "vintage" šarm, pogotovo u potpuno bijelim kupaonicama u kojima njihove boje doista dolaze do izražaja.





Veliki cvjetni uzorci

Cvjetni uzorci posebno su bili voljeni tijekom '80-ih kada smo ih viđali u obliku posteljina, zavjesa, dekorativnih tapeta i sličnih elemenata, danas se vraćaju i to u prostorima u koje dizajneri žele udahnuti malo glamura. Posebno upečatljiv izbor predstavljaju tapete s tamnom pozadinom i svijetlim, bogatim cvjetovima koji nisu rezervirani samo za djevojačke sobe nego izgledaju fantastično u svim prostorijama u domu.

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:37