Terra keramika

Predivni predmeti za dom hrvatske kiparice

Nježni tonovi predivne Terra keramike za topliji dom

U svojim užurbanim životima u kojima smo okruženi modernom tehnologijom, pročišćenim bijelim interijerima i standardiziranim komadima namještaja, posebno nas privlače prirodni materijali poput drveta, kamena i gline čiji nas izgled, boja i tekstura vraćaju u vrijeme kada su se svi predmeti u kućanstvu izrađivali s ljubavlju i u skladu s prirodom te se zaista koristili godinama. U zimskim mjesecima posebno smo orijentirani na svoj dom koji pretvaramo u udobno skrovište od mraka, snijega i hladnoće, a ako pritom uspijemo svojem okruženju dodati i predmete od prirodnih materijala koji nisu samo praktični, nego su i estetski privlačni, toliko smo sretniji i zadovoljniji dok skriveni pod tekom iz njih ispijamo čaj, kakao ili kuhano vino.

Upravo takve predmete stvara mlada kiparica Tea Radić koja je znanje stečeno pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i praksu obrade gline odlučila pretvoriti u predivne predmete za kuću koji spajaju kiparstvo i produkt dizajn u izvrstan brend nazvan Terra. Kao što samo ime brenda kaže, Tea stvara pomoću zemlje (lat. terra), odnosno gline, a predmeti koji izlaze iz njezine radionice daju našoj svakodnevici prirodniji, topliji i mekši ton.

Svaki početak je težak, a Tein nije bio ništa drugačiji. Da bi mogla početi izrađivati keramiku morala je uložiti u kvalitetnu peć, kao i u gline i glazuru, osnovni građevinski materijal za izradu keramike. Tea ističe da su počeci za sada bili najteži dio pothvata. - Najvažnije odluke padaju u samom startu - objasnila nam je ističući da se upravo tada stvaraju temelji za kasniji rast i razvoj. Sve faze koje stoje iza brenda Terra, od izrade samog proizvoda, preko kompletne vizualne prezentacije brenda i marketinga, Tea odrađuje sama na svojoj splitskoj adresi, što Terru čini pothvatom koji je zaista od svojeg početka do kraja obilježen ljubavlju prema stvaranju i prirodi.

Tea napominje da joj je važno da svaki proizvod koji izađe iz njezina atelijera zadovoljava njezine estetske kriterije, ali i da bude 100% funkcionalan. Njezina estetika nadahnuta je organskim svijetom koji je obojen toplijim i mekšim sjajem. A budući da je riječ o ručno rađenoj keramici, sirovoj obradi i prirodnim zemljanim tonovima, svaki je komad Terra keramike unikatna i intimna gesta upućena krajnjem korisniku. Posuđe koje izrađuje može se i personalizirati, a takve je narudžbe posebno vesele, pojašnjava nam Tea, i to zbog timskog rada i suradnje s naručiteljem.

Kada smo je upitali zašto je odabrala posuđe kao sredstvo svog kreativnog izražavanja, Tea nam je pojasnila: "Hrana je neizostavan dio našeg života. Sam ritual biranja namirnica, obrada i njihova priprema te posluživanje za mene je kreativan proces koji veseli, a kada cjelokupnu gastro-priču zaokružimo unikatnim keramičkim posuđem, cijelu stvar dižemo na jedan sasvim drugi nivo".


Od planova koje ima za budućnost istaknula nam je svoju misao vodilju: "Planiram nastaviti razvijati ovo što radim danas, uz stalnu inovaciju znanja koje spektar kreativnih mogućnosti čini puno bogatijim".


Terra keramika se u ljetnoj sezoni može kupiti u galerijama duž naše obale, a tijekom cijele godine u dubrovačkoj galeriji Life According to Kawa. Najviše upita Tea za sada ima preko Facebook stranice Terra, no ni Instagram (TerraCeramica) ne zaostaje za njom. Brojni kupci koji joj se javljaju pokazuju da je tržište prepoznalo Terru kao dobrodošlu suprotnost blještavilu današnjeg suvremenog svijeta.


Želimo joj mnogo sreće i veselimo se novim komadima predivne Terra keramike!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:28