Ništa lakše!

Pretvorite svoj vrt u drugi dnevni boravak

Jedva smo dočekali proljeće i s veseljem se selimo iz zatvorenih prostora na svjež zrak, a pogotovo nas raduje boravak u vrtu i na terasama naših domova. Iako su najčešće jednostavno uređeni, s tek pokojom biljkom i vrtnim garniturama, ne postoji razlog zašto od svojeg vrta, balkona ili terase ne bismo stvorili pravi mali dnevni boravak, elegantan i uređen s ukusom. U nastavku vam donosimo odličan primjer besprijekorno uređenog vrta u kojem bismo s užitkom provodili slobodno vrijeme, a u kojem je sve pomno odabrano da bi se dobio pravi efekt.

Kada počnete osmišljavati svoj prostor, počnite s jednim komadom dekora koji zaista volite pa onda rasporedite sve ostale elemente oko njega. Neka taj predmet bude misao vodilja i temelj vašeg uređenja pa će vam cijeli proces ići puno lakše.

Svakoj prostoriji, pa čak i vašim vanjskim prostorima dobro dođe malo njege, sjaja i ukrasa. U ovom je vrtu taj sjaj unesen pomoću upečatljivog stolića koji privlači pozornost i daje prostoru profinjenost.

Pokušajte svoj prostor namjestiti predmetima koje već imate jer često u kući držimo stvari koje ne dolaze toliko do izražaja, a vani bi izgledale sjajno! Cilj nije potrošiti još gomilu novca za novo uređenje, nego dobro osmišljenim stiliziranjem prostora dobiti produžetak interijera koji volimo.

Udobnost nam je važna gdje god boravili, a uređenje vrta idealna je prilika da izvučete van meke prekrivače koji čame u vašim ormarima već mjesecima. Večeri su još malo hladnije pa ćete se s posebnim užitkom pokrivati pletenim dekicama dok se družite pod zvijezdama.

Jedan od najboljih načina za stvaranje dojma da zaista sjedite u dnevnoj sobi iako ste zapravo u vrtu, postavljanje je tepiha. Izvucite van zaboravljeni tepih koji čuvate u podrumu ili iznesite manji tepih iz dnevne sobe. Želite li svoj vrt pretvoriti u mini dnevni boravak na malo dulji period, postoje tepisi posebno namijenjeni vanjskim prostorima.

Kod ukrašavanja vanjskih prostora cvijećem, pogotovo svježim cvijećem u vazi, odaberite velike i upečatljive vrste kako bi se ono istaknulo u prostoru jer će se inače njihova ljepota pomalo izgubiti u okolnom zelenilu koje prirodno raste u vašem vrtu.

Kaktusi različitih vrsta i oblika odličan su način unošenja zanimljive teksture u svoj dom i izvan njega. Smjestite ih na stolić za kavu ili pomoćni stolić kao dekoraciju.

Jastuci su odličan detalj koji možete izmjenjivati, kombinirati i slagati. Smjestite ih na klupu ili kauč koji ste iznijeli u vrt i pomoću njih unesite uzorke, vedrinu i udobnost u svoj vrt.

Dobar način povećavanja prostora za sjedenje u vrtu veliki su jastuci koje možete rasporediti oko središnjeg stolića. Osim što će izgledati iznimno udobno i privlačno, uštedjet će vam mnogo prostora jer ih lako možete uredno složiti kada nisu u uporabi.

Dekorativne košare mogu vam poslužiti za držanje deka, časopisa ili pak biljaka, a njihova će pletena površina biti dodatni element teksture u prostoru.

Kao i kod uređenja unutarnjeg prostora, dodavanje sitnica i uspomena učinit će prostor puno osobnijim te će on odražavati vaš ukus i podsjećati vas na vaša putovanja i brojne vesele doživljaje. Tko ne bi volio provoditi vrijeme u jednom takvom prostoru?

Trik kojim se stvara dubina u prostoru i uređenju dodavanje je više slojeva ukrasa i dekoracija. No, kao i kod mode, pretjerivanje može samo stvoriti vizualni kaos pa kada sve posložite kako ste zamislili, uklonite nekoliko stvari da bi dojam bio još bolji.

S razlogom se kaže da je sve u detaljima pa nemojte zaboraviti u vrt dodati i koji detalj luksuza poput mirisnih svjećica, ukrasnog pladnja koji skuplja prašinu već godinama ili pak kristalnih čaša vaše bake jer će upravo oni zaokružiti vaš novi najdraži prostor.

Izvor: Lonny

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:26