DOBRI STARI KOMADI

Prije nego što odete na buvljak: Prave vintage stvari još uvijek se mogu naći, ali pogledajte po kojoj cijeni

Da novi namještaj zapravo nije skup, najbolje pokazuje stari namještaj - ali onaj koji je pravi. Pogledajte koliko biste novca morali potrošiti za kreiranje retro stila u svojoj kući ako ste ljubitelj isključivo autentičnih primjeraka. Izabrali smo one iz danas tako popularnih pedesetih i šezdesetih. I jedan iz osamdesetih...

Rekreirati vintage ugođaj u kući može se posve jeftino, uz pomoć par dobri svjetiljki kupljenih na Hreliću ili kojem drugom buvljaku. Nađe se tu i dobrih stolova, foteljica koje samo treba pretapecirati, dekorativnih sitnica iz stvarnih pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Ako vam se katkad učini da se ne isplati ulagati u renoviranje tako starih stvari, pogledajte cijene pravih vintage komada koje smo pronašli u jednoj internet trgovini zanimljivog imena - Vintage.

Ako vam padne na pamet nešto od toga kupiti, problema s dostavom uglavnom nema (najbliža franšiza trgovine nalazi se već u Sloveniji), ali problem bi mogla predstavljati količina. Naime, većina stvari koje ćete sada vidjeti postoje u jednom ili dva primjerka, s iznimkom stolica koje se još uvijek mogu kupiti kao set od četiri ili šest komada. Ili 11, kao u slučaju školskih stolaca koji su proveli godine u pravim razredima.

Tema za razmišljanje, ali i za uživanje. Kad kupite na zagrebačkom Britancu ili Hreliću svoj sljedeći vintage noćni ormarić ili luster koji traži temeljitu obnovu, sjetite se ovih cijena i zadovoljno nazovite profesionalnog restauratora, jer ušteda je već osigurana! Buvljaka ima u svim većim hrvatskim gradovima, a ako među robom prepoznate nešto nalik ovim primjercima, nipošto ih nemojte prepustiti drugima.




Zar opet u školske klupe?

Ne, to nije povratak u školske klupe, ili ipak je? Zovemo ih "školski" jer strašno podsjećaju na stolce koji su desetljećima, u različitim a opet sličnim varijantama, vladali učionicama naših obrazovnih institucija. Očito, slične su klupe grijali i đaci iz drugih država, jer i u drugim zemljama ove stolce zovu - školskima. Njihove cijene, dakako, variraju, ali budući da dolaze u kompletu od po četiri ili šest komada, ukupna cijena možda i nije tako paprena. Opet, slične se stolice dosta lako nađu u nikad dovoljno istraženim domaćim vintage rajevima kakve predstavljaju buvljaci ili internetska prodaja.





Robusni šarm prošlosti

Bilo je to doba šezdesetih, kada je Sean Connery glumio Jamesa Bonda (Dr. No 1962.; Iz Rusije s ljubavlju 1963.; Goldfinger 1964...), kad su komadi pokućstva bili odvažni poput američkih špijuna, a kutevi namještaja oštri poput ruskih zima. Ipak, i šezdesete su imale svojih oblina. Ali onda su materijali i teksture morali biti zapanjujući, a takvi su često i bili. Iz tih vremena, nekih se originala može naći i danas.

Tko ne treba, na primjer, betonske zdjelice za ukosnice? Sretan je onaj tko ih ne treba, jer ove, koje smo pronašli u trgovini pravim raritetima iz tih vremena koštaju nemalih 310 eura. Za komad, naravno.






Foto: Vintage

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 06:52