Keramičke posude Dunje Ignis

Profil: Predstavljamo umjetnicu Martinu Bilan

Doživjeti keramiku: hladno pod prstima, a toplo oko srca

Uporabne predmete pročišćenih formi Martina izrađuje pod pseudonimom Dunja Ignis

Kada ste posljednji put dotaknuli pravu keramičku posudu? Ne industrijsku, već onu koju je stvorila osoba, oblikovala svaki njezin milimetar svojom rukom i udahnula joj život, dala namjenu i dodijelila joj oblik. Takvu jednu malu taktilnu priču doživjeli smo i sami dodirujući keramičke posude Dunje Ignis, tj. umjetnice Martine Bilan.

Brojni interesi

- Moj brend se zove Dunja Ignis Ceramics, što je ujedno i moj pseudonim, a pravo ime mi je Martina Bilan. Iako u imenu brenda piše Ceramics, zapravo se bavim s dosta toga, a u jednom i keramikom. Završila sam film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Uz keramiku, vezenje, tkanje, fotografiju i alkemiju kojom se bavim unutar svog brenda, radim i u designer store Krug u Splitu, koji sam otvorila s prijateljicama prije tri godine. Prodajemo odjeću, nakit, torbe, grafike, fotografije, keramiku... Sve to, naravno, same izrađujemo - priča nam Martina.



Počela na fakultetu

Sve je počelo još na fakultetu gdje je jedan semestar slušala kolegij plastično oblikovanje.
- Svidio mi se rad rukama u prljavštini. Kasnije sam prošla mini tečaj keramike koji organizira Artis Vito u Splitu. A sve ostalo sam naučila i učim s interneta i iz vlastitih pogrešaka. Kao i bilo što drugo, kad se malo dublje zagrebe ispod površine, i keramika je zapravo cijeli jedan svemir. Toliko je tehnika oblikovanja, glaziranja, dekoriranja, a ja sam u tome tek dvije i pol godine, tako da se zasad zabavljam otkrivanjem. Puno je stilova, boja i oblika koje bi probala. Ipak nastojim pročistiti koliko mogu da u tome negdje pronađem sebe. Volim da su keramički predmeti intuitivno odmah jasni i upotrebljivi - pojašnjava Martina i dodaje kako je prošla sve tehnike oblikovanja osim kola.
- Sada sam u fazi izrade kalupa od gipsa i lijevanja tekuće gline. Tom tehnikom je lakše dobiti neobične oblike, a predmet je jednako kvalitetan. Ljudi dosta cijene tehniku izrade na kolu jer zahtijeva majstorstvo, ali ja nisam još do toga došla. Nabavila sam i kolo tako da ću se okušati i u toj tehnici.



Pratite na Instagramu

Kao i u brojnim drugim granama umjetnosti, ali i zanatima, sve počinje od skice.
- Nakon skice oblika koji želim, izradim ga u glini, odlijem u gips, nekad i u više dijelova, zavisi koliko je kompliciran oblik. U gipsani oblik lijevam tekuću glinu. Sušenje traje minimalno tri tjedna, zatim biskvitno paljenje, pa glazurno paljenje i treće paljenje ako oslikavam s luster bojama. Dobra je strana što jedan gipsani kalup mogu koristiti mnogo puta, a druga je strana, ne nužno loša, da brzo krenem dalje s jednog oblika na drugi, u svladavanje novih prepreka - smije se Martina, a nas zanima može li se naručiti personalizirani predmet.
- Može se naručiti predmet koji je kompromis između moje ideje i ideje naručitelja i naravno treba se dulje čekati jer je proces dug. No, postoji i mogućnost kupnje gotovih predmeta u Designer store Krug u Nepotovoj ulici u Splitu - zaključuje ova svestrana umjetnica, a mi vas pozivamo da je potražite na Instagramu dunja_ignis_ceramics, na tumblru Chasing Dunja i na mailu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Foto: Martina Bilan i Martin Peranović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:32