Muškarac s - lutkama!

Profil: Upoznajte Patricia Alejandra Aguera

Podsjećaju na likove Tima Burtona, a nose dizajnersku odjeću i besprijekornu šminku...

Muškarac okružen lutkama u starom zagrebačkom stanu u centru grada. Zvuči pomalo bizarno, to više što lutke izgledom podsjećaju na likove iz filmova Tima Burtona. No, iza tog prizvuka krije se topla priča o Patriciju Agueru, šarmantnom 38-godišnjem lutkaru koji nam je dopustio da zavirimo u njegov svijet mašte i stvaranja. Patricio je po zanimanju slikar, no njegova svestranost i talent učinili su od njega kipara, ilustratora, scenografa, kostimografa te naposljetku lutkara, čime se najviše približio svojoj ljubavi iz djetinjstva. Neobično za jednog dječaka, Patrizio je ljubav prema lutkama otkrio u 8. godini kada je i krenuo na tečajeve lutkarstva. Njegov su talent već tada prepoznali; govori nam s osmijehom koji ne skriva ponos, ali i sjetu za rodnom domovinom.

Bile i na Cro A Porteru

Patricio je, naime, rođen u Venezueli, gdje je i proveo djetinjstvo, a ima i čileanskih korijena. Živio je u mnogim europskim gradovima, ali već godinama Zagreb doživljava kao svoj dom i mjesto za stvaranje. Taj školovani umjetnik inspiraciju pronalazi na zagrebačkim ulicama i u dućanima s antikvitetima, a omiljena su mu mjesta Hrelić i Britanac. Ondje prikuplja materijale od kojih stvara lutke koje se ne uklapaju u stereotipe. Njihovo idealno mjesto najvjerojatnije nije polica dječje sobe. Ali, one su pronašle svoj dom i svrhu. Izlagane su na Cro A Porteru, odjevene u kreacije Matije Vuice, Jurja Zigmana i još dvadesetak hrvatskih dizajnera. U sklopu tog projekta prodane su u humanitarne svrhe. Krase i izlog jednog zagrebačkog butika, a Patricio je surađivao s mnogim zagrebačkim kazalištima. Njegove lutke privlače pozornost svih koji ih ugledaju, a modni će znalci primijetiti da su odjevene po uzoru na kreacije najvećih modnih imena, poput Coco Chanel, Yves Saint Laurenta, Alexandra McQueena i dr. Time se otkriva Patricijeva ljubav prema modi koju je naslijedio od bake krojačice uz koju je odrastao. Upitali smo ga kako nastaju njegove osebujne lutke.



Ilustracije za knjigu

- Za izradu jedne treba mi otprilike tjedan dana. Glave koje kasnije oslikavam akrilnim bojama nastaju u kalupima i izrađene su od gline ili materijala koji se naziva kristal. Tada prelazim na odjeću koju krojim, a sve upotpunim modnim detaljima, poput šešira i nakita - kaže.
Njegova vješta i sigurna ruka vidljiva je i u načinu na koji su našminkane oči njegovih lutki. Na savršenom tušu za oči i trepavicama pozavidjele bi im sve žene. Ali, kad pogledate ilustracije kojima je upotpunio knjigu “Hrvatska bajoslovlja” Vida Baloga, sasvim vam je jasno da njegov talent prelazi okvire šminkanja lutki. Zapravo, ispričat će vam priču koju god poželite.

Foto: Neja Markičević/EPH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:59