Proljetne nijanse za dom

Stvarite ugođaj koji će vam najviše odgovarati

Crvena, žuta i narančasta potiču apetit i podižu raspoloženje pa su idealne za prostorije u kojima se družimo, dok su za spavaću sobu i kupaonicu bolji izbor umjerenija plava ili zelena

S buđenjem prirode u proljetnim mjesecima okoliš postaje prepun boja, sve pupa, cvjeta i buja, a uz dulje dane i sunčane periode boje mnogo više dolaze do izražaja i u prostorijama u kojima boravimo. Samim time jača i njihov utjecaj na naše raspoloženje, čega često nismo ni svjesni, a prilikom uređenja doma o tome bi svakako trebalo voditi računa. Tako tople boje, a to su sve nijanse crvene, narančaste i žute podižu raspoloženje, ali u velikim količinama mogu izazvati agresiju. Hladne boje spektra, odnosno nijanse zelene, plave i ljubičaste, pak, smiruju. Neutralne i (ne)boje poput bež, crne, bijele ili sive idealne su kao podloge za stvaranje najrazličitijih ugođaja.

Ulazni hodnik doma prvo je što svatko ugleda kada se otvore vrata i trebao bi dati dojam dobrodošlice, a samo jedan od trikova je postavljanje tepiha ili staze u toploj boji. Dnevne sobe obično su žarišni i najveći prostori u interijerima s najviše prirodnih otvora pa podnose gotovo svaku boju. Uporaba svijetlih nijansi dodatno će otvoriti prostor, tople boje će ga učiniti ugodnijim, a tamne mu podariti sofisticiranost i formalnost. Ne pretjerujte s jarkim tonovima. Njima naglasite detalje ili jedan dio zida. Kuhinja zahtijeva jake, poticajne, osvježavajuće i kreativne boje, a blagovaonicu treba urediti ovisno o prehrambenim navikama stanara. Tople boje idealne su za obitelji koje ovdje započinju dan jer potiču apetit, dok ga plava suspreže. Tamne boje više će odgovarati prakticirate li raskošne večere i dramatičan ugođaj. Odličan odabir za spavaću sobu su tamni i smirujući tonovi poput plave, smeđe ili sive dok će detalji ljubičaste unijeti romantičan ugođaj. Ne preporučuje se žuta jer podiže energiju. Suprotno tome, dječje bi sobe trebale poticati vedro i živahno raspoloženje jer osim za spavanje služe i za igranje pa se u njima mogu kombinirati življi i smireniji tonovi. Ako je vaša kupaonica mala, izbjegavajte puno različitih boja. Popularne boje za ovu prostoriju su plava i zelena koje daju osjećaj čistoće i svježine.

Bez obzira na njihovo značenje i utjecaj, boje je u interijerima potrebno pametno reducirati kako bi se izbjegao dojam kaotičnosti i kič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:55