AKTUALNO

Prostoria na Salone del Mobile u Milanu

Iako  su  svoju priču započeli inovacijama u proizvodnji tapeciranog namještaja, Prostoria već nekoliko godina vrlo ozbiljno radi na proširenju kolekcije u segmentima namještaja od punog drva i metala

Ove godine na sajmu Salone del Mobile u Milanu, predstavili su novu stolicu Yak, dizajnerskog studija Läufer&Keichel iz Berlina, koja je spoj upravo tih dvaju materijala. Elegantne linije stolice s tankim sjedalom i naslonom od masivnog drva djeluju skupocjeno u verziji gdje je drvo vidljivo u svojoj prirodnoj strukturi, dok je u verziji s bojenim drvetom naglašena zanimljiva geometrija stolice.

Stolica Yak inspirirana je skandinavskim stolicama 50-ih i 60-ih godina — sijedeći korake tog klasičnog dizajna, stvoren je proizvod čija tipologija graniči između stolice i naslonjača. Povezivanjem dvaju materijala, drva i metala, stvorena je uistinu moderna interpretacija tradicionalnog predmeta: kombinacija skulpturalnih dijelova iz masivnog drva za sjedalo i naslon s vitkim okvirom od metalnih šipki.

Läufer & Keichel je kreativni dvojac kojeg čine Julia Läufer i Marcus Keichel. Zajedno rade od 2003., u studiju u srcu Berlina. Fokusirajući se na održiva dizajnerska rješenja, bave se područjima dizajna od produkt i industrijskog dizajna, preko postava izložbi, do korporativnog dizajna i vizualnih komunikacija za klijente poput Best (Italija), GASAG (Njemačka), Lammhults (Švedska), La Palma (Italija), Martela (Finska), Offecct (Švedska), schneiderschram (Njemačka), Thonet (Njemačka), Wilkhahn (Njemačka), Zeitraum (Germany), i druge. Njihovi radovi su izloženi, objavljeni i nagrađivani na svjetskoj razini.

Uz Yak stolicu na sajmu su predstavili i novu sofu na razvlačenje, Fade. Klasične tipologije, ali zanimljive forme. Sofa će biti dostupna kao klasični trosjed ili u dvije veličine u varijanti s produženim dijelom. Dizajn sofe potpisuju Numen/ForUse.

Fade je zamišljen kao raskošna garnitura na razvlačenje, koja na prvi pogled ne otkriva svoju dualnu funkciju. Cilj je bio postići dizajn koji spaja zasebne elemente u jedan kontinuirani oblik, pretapajući se iz jednog u drugi...Ovakav naglašen nestanak volumena, koji varira u dubini ili visini, rezultira mekim prijelazom elemenata, ujedinjujući kuboide sjedala, naslona i rukonaslona.

Numen/ForUse je hrvatsko-austrijski dizajnerski kolektiv koji radi na području scenografije, industrijskog dizajna, dizajna interijera i konceptualne umjetnosti. Osim za Prostoriju, dizajnirali su namještaj za Cappellini, ClassiCon, Desalto, Interlubke, Magis, MDF Italia, Moroso i Zanottu.

Dinamična estetika proizvoda rezultat je dualnosti slobodno oblikovanih drvenih elemenata i geometrijskih metalnih nogu. Dizajn spajanja komponenti, u konačnici je doveo do razvoja raznih inovativnih detalja.

Foto: Prostoria

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:58