sve je stvar percepcije

Reflektirajuće posuđe za naizgled veće porcije

 

Ako se dizajnere iz Studija Playfool pita, iskrivljavanje percepcije moglo bi biti ključ koji će vam pomoći da smanjite unos hrane u organizam. Half/Full naziv je kolekcije posuđa osmišljene tako da odaje dojam da hrane na vašem tanjuru ima dvostruko više nego što je zaista ima! Istraživanja na Sveučilištu u Tokiju pokazala su da doživljena količina hrane utječe na zadovoljstvo koje osoba dobiva od svog obroka. Ako se doima da hrane ima više, osjećaj zadovoljstva bit će jači.

Dizajneri Saki Maruyama i Daniel Coppen to su iskoristili kao temeljnu misao prilikom razvijanja ovog inovativnog koncepta te su osmislili rješenje kako prilagoditi svoj apetit i životni stil. Maruyama i Coppen osmislili su kolekciju koja obuhvaća dva tanjura, čašu, zdjelicu te nož, vilicu i žlicu s reflektirajućim površinama.


Kada je hrana na tanjuru ili u Half/Full zdjelici ogledalo vizualno umnožava porciju, što stvara percepciju punog tanjura u očima osobe koja jede, iako zapravo smanjuje količinu hrane. Ovim zanimljivim projektom dizajneri se referiraju na učinke koje će klimatske promjene imati na proizvodnju hrane na svjetskoj razini u skorijoj budućnosti te im je cilj raditi na smanjivanju našeg apetita. Zanimljiv projekt!

Izvor: Dezeen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:06