Biste li ih kupili danas?

Retro namještaj iz 70.-ih i 80.-ih

Nikada ne biste pogodili koja trgovina stoji iza ovog namještaja!

Jeste li znali da je najveći švedski proizvođač namještaja Ikea već više od šest desetljeća prisutan na tržišnoj sceni? Da, Ikeina priča počinje davne 1926. godine, rođenjem njezina osnivača Ingvara Kamprada, koji je već kao dječak, u petoj godini, razumio osnovni princip trgovine.

Na samom je početku to uglavnom bila trgovina stvarima koje je mogao prevoziti biciklom i koje je uspijevao kupiti jeftinije i prodati skluplje te zaraditi na razlici. No, pravi poduzetnički pothvat započeo je sa 17 godina, od novca koji je dobio od oca kao nagradu za dobar uspjeh u školi te odlučio otvoriti vlastitu tvrtku pod nazivom Ikea. Samo ime je složio od inicijala svojeg imena i prezimena (IK) te prvih slova farme Elmtaryd (E) i sela Agunnaryd (A) u kojem je odrastao.

Daljnji razvoj Ikee tijekom sljedećih desetljeća bio je nezaustavljiv. Iako je bio vrlo mlad, brzo je usvajao znanje i vještine potrebno za vođenje uspješnog poduzetničkog pothvata. Kompanija je rasla i proizvodila kvalitetan namještaj koji je brzo osvajao srca domaće publike, ali i cijelog svijeta.

Danas je gotovo nemoguće navesti sve dizajnere koji su sudjelovali u nastajanju ove kompanije. No, postoje komadi namještaja koji su svojim suvremenim izgledom postali klasici i koji bi i danas, nekoliko desetljeća poslije, mnogi voljeli imati u svojem domu. U nastavku pogledajte o kojim je komadima namještaja riječ i javite nam što mislite.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 13:56