TRAGOVI VREMENA

Novo ruho povijesnog dvorca Janković: Mjesto kao stvoreno za predivan ladanjski vikend

 Matija Turkalj
Arhitektonski projekt obnove potpisuje Studio 3LHD po uzoru na svjetske projekte koji povezuju baštinu i edukaciju na suvremen način

Hoteli koji su nekoć bili dvorci redovito imaju bajkovitu auru i donose savršeni spoj luksuza i glamura uz dašak dekadencije, a gosti se ondje osjećaju kraljevski. Otkrijte onaj novoobnovljeni u Suhopolju nedaleko od Virovitice – kao stvoren je za predivan ladanjski vikend

Baš kao iz bajke ili Disney filmova. Buđenje je ovdje posebna atrakcija. Uz cvrkut ptica i s nenadmašnim pogledom na beskrajno zelenilo iz vaših moderno opremljenih soba. Uživat ćete potom u bogatom, domaćem i zdravom, doručku u vrtu. Savršen početak bijega iz užurbane svakodnevice.

image
Matija Turkalj
image
Matija Turkalj
image
Matija Turkalj

Izgrađen je sredinom 18., a sadašnji izgled dobio je početkom 20. stoljeća za vrijeme Elemira Jankovića. I danas čuva patinu starih, romantičnih vremena. Okružen je čarobnim perivojem, zaštićenim dobrom parkovne arhitekture, a i dvorac je zaštićeno kulturno dobro graditeljske baštine.

Dvorac Janković gostima nudi 15 dvokrevetnih soba kategorije četiri zvjezdice s uslugom doručka, lobby bar u kojem ćete uživati u lokalnim vinima, craft pivima, likerima, rakijama, prirodnim domaćim sokovima i slasticama s potpisom nagrađivane slastičarke Sandre Jadek. Tu je i odlično opremljena konferencijska dvorana, suvenirnica, kreativni laboratorij - igraonica za djecu i 5D kino za dogovorene projekcije.

image
Matija Turkalj
image
Matija Turkalj
image
Matija Turkalj

U potpunosti ga je obnovila Virovitičko-podravska županija, u svibnju 2021. otvoren je i Centar za posjetitelje, po uzoru na svjetske projekte koji povezuju baštinu i edukaciju na multimedijalan i suvremen način. Arhitektonski projekt obnove potpisuje Studio 3LHD.

”Projekt rekonstrukcije dvorca rađen je u suradnji s konzervatorima, uz poštovanje povijesnog nasljeđa i zadržavanje vrijednih povijesnih elementa zgrade. Glavna građevina je rekonstruirana, a oba krila su, zbog nepovratnih oštećenja na konstrukciji, kreativno reinterpretirana na suvremen način. Kapelica i ledenica bit će rekonstruirane u drugoj fazi realizacije,” objašnjava arhitekt Saša Begović, partner u 3LHD-u.

image
Matija Turkalj
image
Matija Turkalj
image
Matija Turkalj

Decentno, moderno, lijepo. Unutarnjim uređenjem dominiraju prirodni materijali, mirni tonovi i mnoštvo razigranih detalja, boja, uzoraka i šara s lokalnim predznakom.

”Kohezija tamnih i svijetlih nijansi ispunjava prostor od zidova do namještaja koji je pažljivo odabran kako bi se uklopio u karizmu dvorca. Mnoštvo je detalja lokalnog kolorita, savršen spoj tradicionalnog i modernog”, kažu iz Ancona grupe, zadužene za cjelokupan interijer.

Toliko je detalja koji će vas oduševiti, od prekrasnog atrija u kojem je smješten klavir iz 19. stoljeća do dugačkog hodnika s višemetarskom vremenskom crtom koja obuhvaća tri stoljeća povijesti, gdje ćete upoznati povijesne činjenice, ali i brojne ljubavne legende koje se vežu uz obitelj Janković.

image
Arhiva dvorca Janković
image
Arhiva dvorca Janković
image
Arhiva dvorca Janković
image
Arhiva dvorca Janković

”U multimedijalnoj dvorani posjetitelji se na interaktivan i zabavan način mogu upoznati s poviješću Dvorca Janković i Suhopolja, ali i cjelokupnu turističku ponudu Slavonije i Podravine. Mogu igrati memory, potražiti neki zanimljiv plemićki recept i poslati si ga na mail, prepoznavati zvukove ptica, istražiti biciklističku rutu, u perivoju s tabletom krenuti u potragu za QR kodovima i ući u proširenu stvarnost u kojoj mu se grof obraća i otkriva razne tajne, a na kraju se u finalnoj točki ispred dvorca Janković i fotografirati s grofom i groficom - za svakoga ponešto”, objašnjava Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

U drugoj fazi obnove, dvorac će dobiti vinski podrum i wellness centar. Savršena polazišna točka za odmor i istraživanje Plemićke rute Virovitičko-podravske županije, još neotkrivene atrakcije s brojnim obnovljenim dvorcima i kurijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 10:09