Made in Croatia

Ručno puhane staklene kugle Martine Šimunković iz domaćeg brenda Koogle

 Ručno puhana kugla
Obrt star više od 60 godina preuzela od oca i izrađuje unikatne ukrase od stakla

Martinu Šimunković već smo vam predstavili, a riječ je o vlasnici staklopuhačkog obrta Koogle koji je naslijedila od oca i tako nastavila raditi u obiteljskom obrtu s tradicijom dugom 60 godina.

POGLEDAJTE VIDEO!

- Prije devet godina revitalizirala sam proizvodnju puhanih staklenih kugli te osmislila novi vizualni identitet proizvoda koji sam nazvala Koogle, a to su ručno rađeni unikatni ukrasi od puhanog stakla - prisjeća se Martina. Nedavno je otišla i korak dalje te udružila snage s još dvoje ljubitelja ekologije i tako je nastao projekt staklenika koji je poput idealnog inkubatora za rast sjemena i razvoj mladice drveta.

KALUP

Iako se puhane staklene kuglice tradicionalno vežu uz Božić, ovakve dekoracije se mogu namijeniti za druge prigode, kao što je Uskrs.

U uskrsnoj Koogli se spajaju dvije komponente. Jedna je znanje, umijeće i vještina puhanja stakla odnosno obrtnička komponenta, dok je druga ona osobna, Martinina estetika i kreativnost.

- I božićna linija proizvoda Koogle i uskrsna staklena jaja temelje se na minimalističkom ukrašavanju prozirnog stakla većinom prirodnim materijalima kao što je perje. Perje može biti prirodnih boja za smireniji dojam, ali i bojano u pastelne nijanse koje daje fini i smireni koloristički akcent prostoru koji se želi dekorirati - ističe Martina i dodaje kako je riječ o jedinstvenom proizvodu na hrvatskom tržištu.

Izrađuju se u dvije dimenzije, od čega je manja dimenzija prosječnog kokošjeg jajeta. Idealna su za dekoraciju grančica u kućanstvu, za poslovne prostore i poklanjanje, a mogu se puniti različitim dekorativnim predmetima

- Nitko od malobrojnih preostalih staklopuhača ne proizvodi staklene kugle, tako da se možemo pohvaliti ekskluzivnošću.

- Za puhanje božićnih kuglica bilo je potrebno izraditi alat, odnosno kalupe u koje će se upuhivati staklo kako bi se dobio željeni oblik. Proces obrade stakla je identičan kao i kod drugih okruglih formi koje se prostoručno pušu, bez upuhivanja u kalup. Kalup daje staklu željenu formu - objašnjava.

Martina u svom asortimanu ima i Koogle okrugle forme, ali se ne vješaju, nego se ostavljaju na stalku.

- Takvu formu moguće je umetnuti u teglicu s cvijetom, travom ili zemljom. Zanimljiv je detalj na uskrsnom stolu, a ovdje se mogu razigrati s ptičicama, jajima, perjem, mahovinom, grančicama, gnijezdima, cvjetovima... Ovakve dekoracije neformalno zovem ‘gnijezdo’, a proizvodim ih u dvije veličine, promjera 8 i 10 centimetara. ‘Gnijezdo’ je idealno kao poklon umjesto uskrsnog jajeta - savjetuje Martina Šimunković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 14:56