OBJEKT ŽUDNJE

Šator koji automobil pretvara u putujuću kuću

Produkt dizajner Sebastian Maluska, kreirao je jednostavan šator koji se može postaviti na krov bilo kojeg automobila.

Maluska je studirao produkt dizajn na Ecole Cantonale d’Art de Lausanne (ÉCAL) u Rennesu, u Švicarskoj, a šator je namijenio avanturistima koji žele putovati na budžetu, otići na udaljena područja, istražiti svijet...

Dizajn šatora nadahnut je materijalima koji se koriste u jedriličarstvu. Izrađen je od dva lagana aluminijska okvira prekrivena vodonepropusnom tkaninom od koje se rade jedra. Kada je otvoren, šator omogućava spavanje za dvije osobe. Ljestve su pohranjene u džepu ispod spavaće površine i mogu se izvaditi i zakačiti na obje strane strukture. Šatoru se može pristupiti kroz otvore s obje strane. Kada je zatvoren, aerodinamičnog je oblika i može se koristiti kao spremište na krovu automobila.

- Naravno da već postoje šatori za automobile, ali oni su konstruirani dosta ornamentalno, što ih čini teškima, vrlo skupima i - zbog njihove prostrane konstrukcije - oni troše puno goriva - kazao je Maluska za portal Dezeen.

Maluska je razvijao šator koji bi koristio što manje materijala, čineći ga mnogo jednostavnijim i pristupačnijim. Sama tkanina djeluje kao strukturni element, a kombinacija s užetom čini ga udobnom površinom za spavanje.
Dizajner je testirao prototip na dvotjednom putovanju u planine. Na putu je testirao udobnost spavaće površine, aerodinamiku šatora na krovu, kao i mehanizam otvaranja i proporcije strukture. Potvrdio je da je sve prošlo test i bilo vrlo zadovoljavajuće.

- Spavaća površina bila je vrlo udobna i zato što je šator bio odvojen od poda, u njemu nije bilo vlage, spavao sam s otvorenim prozorima tako da sam mogao vidjeti zvijezde - zadovoljno je izjavio dizajner.

Više o svemu na www.sebastianmaluska.com.

Foto: www.sebastianmaluska.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:17