OBJEKT ŽUDNJE

Šator koji automobil pretvara u putujuću kuću

    AUTOR:
    • Marijana Galović

  • OBJAVLJENO:
  • 14.08.2018. u 07:30

Produkt dizajner Sebastian Maluska, kreirao je jednostavan šator koji se može postaviti na krov bilo kojeg automobila.

Maluska je studirao produkt dizajn na Ecole Cantonale d’Art de Lausanne (ÉCAL) u Rennesu, u Švicarskoj, a šator je namijenio avanturistima koji žele putovati na budžetu, otići na udaljena područja, istražiti svijet...

Dizajn šatora nadahnut je materijalima koji se koriste u jedriličarstvu. Izrađen je od dva lagana aluminijska okvira prekrivena vodonepropusnom tkaninom od koje se rade jedra. Kada je otvoren, šator omogućava spavanje za dvije osobe. Ljestve su pohranjene u džepu ispod spavaće površine i mogu se izvaditi i zakačiti na obje strane strukture. Šatoru se može pristupiti kroz otvore s obje strane. Kada je zatvoren, aerodinamičnog je oblika i može se koristiti kao spremište na krovu automobila.

 

- Naravno da već postoje šatori za automobile, ali oni su konstruirani dosta ornamentalno, što ih čini teškima, vrlo skupima i - zbog njihove prostrane konstrukcije - oni troše puno goriva - kazao je Maluska za portal Dezeen.

 

Maluska je razvijao šator koji bi koristio što manje materijala, čineći ga mnogo jednostavnijim i pristupačnijim. Sama tkanina djeluje kao strukturni element, a kombinacija s užetom čini ga udobnom površinom za spavanje.
Dizajner je testirao prototip na dvotjednom putovanju u planine. Na putu je testirao udobnost spavaće površine, aerodinamiku šatora na krovu, kao i mehanizam otvaranja i proporcije strukture. Potvrdio je da je sve prošlo test i bilo vrlo zadovoljavajuće.

 

- Spavaća površina bila je vrlo udobna i zato što je šator bio odvojen od poda, u njemu nije bilo vlage, spavao sam s otvorenim prozorima tako da sam mogao vidjeti zvijezde - zadovoljno je izjavio dizajner.

 

Više o svemu na www.sebastianmaluska.com. 

Foto: www.sebastianmaluska.com

Izdvajamo

Iz drugih medija