(NE)BOJE U INTERIJERU

Savjeti za uređenje dnevnog boravka neutralnih boja

Neutralna paleta boja najzahvalnija je za iskorištavanje punog potencijala dnevnog svjetla u prostoriji.

Neutralna paleta boja u prostorijama djeluje prozračno, stvara umirujuću atmosferu, stvara savršenu kulisu za razne dekoracije - ali može izgledati bezlično. Što zapravo znači "neutralno" u svijetu uređenja interijera? Znači da se odlučujete za nijanse koje u sebi zapravo ne sadrže boje kao takve. To su bež, boja svjetlijeg drva, crna, siva i nijanse bijele. Međutim, ove (ne)boje uređenje interijera ne čine jednostavnijim. Dapače, svaka od njih ima svoje podtonove što ih čini jednako izazovnima za kombiniranje kao i kada radite s pravim bojama.

Dnevni boravak kao centralna prostorija svih okupljanja i druženja treba imati ugodnu atmosferu. Ako ste posegnuli za neutralnim bojama zidova i namještaja, evo nekoliko savjeta na što pripaziti prilikom uređenja takve prostorije kako bi svejedno postigli balans, toplinu i stvorili ugodnu atmosferu u ambijentu dnevnog boravka.

Ništa bez biljki i tekstura

Ovo je gotovo nepisano pravilo neutralnih paleta boja u interijerima. Nikako nemojte preskakati teksture ako želite postići ugodnu atmosferu. Deka za kauč, ukrasni jastuci, sama sjedeća garnitura pa čak i stolić mogu biti elementi na kojima ćete se poigrati s teksturama. Osim toga, za dodatnu ugodnu atmosferu dodajte nekoliko biljaka, zelenih ili pak svježih buketa šarenog cvijeća, odluka je na vama.

Prirodne boje za eleganciju u interijeru

Svijetle nijanse pastelnih boja koje podsjećaju na proljeće idealan su element za dodati neutralnim bojama u interijeru. Primjerice, takva boja zida savršeno će zaokružiti cijelu priču, a vašem dnevnom boravku dodati eleganciju, dinamičnost i udobnost u isto vrijeme.

Dodajte cvjetne uzorke

Najjednostavniji i najsigurniji način za oživjeti paletu neutralnih boja je dodavanje cvjetnih uzoraka. bilo da se radi o tapetama, zavjesama, ukrasnim jastucima ili pak velikim pravim biljkama, svaki od ovih rješenja će uspješno odraditi svoju ulogu. Samo pripazite kako ne biste stavili sve cvjetne elemente odjednom, jer dnevni boravak tako može izgubiti svoj balans i opuštenost koju ste htjeli postići neutralnim bojama.

Dodajte baršunasti namještaj

Ako ste tek u fazi preuređenja i planiranja namještaja - nemojte propustiti pogledati baršunaste komade namještaja. Veliki kauč baršunaste teksture ili tek jedan mali tabure napravit će pravu čaroliju od vašeg neutralnog interijera. Osim toga, baršun je trenutno hit tekstura u svijetu uređenja interijera i neće tako brzo otići sa scene.

Poigrajte se s uzorcima

Možete ostati pri istoj nijansi u cijelom interijeru, ali vaše uređenje na kraju ne bi ostalo bez ikakvog karaktera i duha, eksperimentirajte s uzorcima. Tapete i ukrasni jastuci idealni su i najpovoljniji elementi za eksperimentiranje. Kao šećer na kraju uređenja možete dodati i tepih zanimljivog uzorka.

Kombinirajte sive nijanse

Sive nijanse u posljednjih su nekoliko godina trend koji još uvijek ne izlazi iz interijera, a posebno su karakteristične za skandinavske interijere. Ono što smo o sivoj (ne)boji naučili iz predivnih skandinavskih interijera jest da se nekoliko vidno različitih nijansi sive boje savršeno kombinira. Kada tome dodate različite teksture i malo namještaja svjetlijeg drva, dobili ste pravu opuštajuću oazu.

Crna kao istaknuta (ne)boja

Ako želite biti sigurni da ćete zadržati eleganciju i profinjenost svog dnevnog boravka neutralnih boja, dodajte mu crne elemente koji će se istaknuti u ovoj neutralnoj priči i dati uređenju malo dinamičnosti. Taman toliko da sve ostane onako kako ste zamislili, samo za nijansu elegantnije i dinamičnije.

Pametan odabir detalja

Kada ste birali neutralnu paletu boja za svoj dnevni boravak, jeste li ga zamišljali toplijeg ili hladnijeg? Prvo razmislite o tome kakav je rezultat vašeg uređenja i kakvu atmosferu stvara. Ako se radi o toplijoj atmosferi, unesite senf-žute detalje, a ako se radi o hladnijoj atmosferi, unesite ljubičaste detalje. Tako ćete ostati u okvirima neutralnog ali ćete svom dnevnom boravku ipak dati karakter i malo dinamičnosti.

Izvor: Ideal Home

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 14:03