Kamen, drvo, beton

Sirovi materijali i rustikalni interijeri

 

Pratite li trendove u uređenju interijera sigurno ste primijetili da se u prostorima sve češće javljaju prirodni, sirovi i rustikalni elementi koji odišu šarmom te u interijere unose toplinu i neposrednost prirode. Taj sve poželjniji izgled prostora možete dobiti na nekoliko različitih načina, od isticanja postojećih i dodavanja novih arhitektonskih detalja pa do planskog nabavljanja rustikalnog namještaja i ukrasnih detalja koji imaju priču i snažnu vezu s prirodom.







Arhitektonski detalji

Uporaba kamena, drva i sličnih materijala u uređenju osvaja jer se njima u prostor unose grube, ali privlačne teksture, njihova neutralna paleta boja čini ih odličnom osnovom uređenja te ti materijali predstavljaju izvrstan način kako u unutrašnjost unijeti komadić prirode. U slučaju da imate masivne drvene grede ili grubu obradu zida koja vam se ipak čini preupečatljiva, uvijek se možete poslužiti bijelom bojom kako biste ublažili rustikalan dojam i stvorili prozračan prostor. Važno je napomenuti da rustikalna osnova uređenja ne uvjetuje odabir namještaja istog stila! Štoviše, uklopite li moderni namještaj jasnih i oštrih linija u rustikalni interijer stvorit ćete prekrasan kontrast grubim teksturama drva ili kamena te tako dodatno istaknuti upravo ta obilježja vašeg doma.






Namještaj

Ako niste spremni obvezati se na velike površine prekrivene drvom, kamene zidove i slične elemente zašto ne biste ovaj trend iskušali u manjem omjeru tako što ćete prostor opremiti rustikalnim namještajem! Od velikog upečatljivog lustera, starog radnog stola, šarmantnog stolića za kavu pa do drvenih škrinja kakve se može pronaći na tavanima, ključno je da vaš namještaj bude od prirodnih materijala te da se na njima vide tragovi povijesti ili ručne obrade.






Ukrasni detalji

Još ste uvijek zainteresirani za ovaj trend, no niste trenutno spremni ulagati u veće komade? Rustikalni štih možete unijeti i manjim detaljima koje možete nabaviti na buvljacima za djelić cijene. Drveni sanduci za voće, odbačeni okviri od prozora, grane u vazi, drveno posuđe i pladnjevi samo su neki od zanimljivih primjera. Možete se poslužiti i materijalima poput jute, vune i špage, a odličan detalj predstavljaju odbačeni pa obrađeni panjevi koje možete pretvoriti u pomoćni stolić ili noćni ormarić. Na vama je da se poigrate i stvorite prostor koji ćete obožavati.





Izvor: Studio McGee

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:37