INSPIRIRAJTE SE !

Skandinavske dječje sobe

 

Da li ste se ikada zapitali što zapravo djeca vole? Puno svjetla, dovoljno prostora za igru i stvaranje. U Švedskoj, Danskoj i Norveškoj, gdje sivi oblaci često skrivaju sunčevu svjetlost, prirodno je svjetlo jako cijenjeno. Stoga ne čudi da se upravo tamo nastao najsvjetliji stil, skandinavski.

Osim toga, od svih dizajnerskih stilova, skandinavski je ekološki najprihvatljivijih. Koristi prirodne materijale ne samo za ukrase, već i za namještaj, što je izuzetno važno pri uređenju sobe za mališane. Namještaj je sveden na minimum i osigurava dovoljno slobodnog prostora za igru, druženje i stvaranje.

Iako bijela boja možda nije najpraktičnije rješenje za dječju sobu, postoji mnogo načina pomoću kojih možete doskočiti problemu. Kako bi soba za mališane trebala biti mjesto gdje će razvijati svoje kreativne vještine potrebno je stvoriti dobre uvijete za bezbrižnu igru i stvaranje. Može to biti štafelaj, zid obojen u efekt školske ploče ili pak neka druga pozadina.

Dakle, dječje sobe uređene u skandinavskom stilu karakterizira obilje prirodnog svijetla, svijetla paleta boja s nekoliko jačih akcenata, prirodni materijali, jednostavan i funkcionalan namještaj. Kao što vidite, vrlo je malo zahtjeva i na temelju njih vrlo lako možete uklopiti svoje ideje. Moderno rješenje koje će svako dijete zasigurno dovesti u zanos je wigwam šator. Možete kupiti gotovu strukturu ili ga izraditi sami. Ne zaboravite na topli tepih, po mogućnosti u tamnim bojama i kratkom dlakom, jednostavniji su za održavanje. I nikako nemojte zaboraviti, pored glavnog izvora svjetlosti osigurati dodatna rasvjetna tijela za različite kutke - podne, stolne ili zidne lampe uvijek su dobro došle. Ostale detalje prepustite djeci da ih sama odaberu, ovisno o hobijima i interesima. Može to biti karta svijeta, globus, herbarij, slike i dr.

Izvor: thearchitect

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:22