Kada sam dizajniraš svoj dom

Stambeni objekt u istarskom mjestu Lindar

Vlasnici, Mikaela i Darjan Šajina, ispričali su nam detaljno kako su osmislili svoju 104 četvornih metara veliku kuću u kojoj sada beskrajno uživaju

Ovaj tjedan vodimo vas u 104 četvorna metra velik stan u mjestu Lindar, nedaleko od Pazina u Istri. Njegovi vlasnici Mikaela i Darjan Šajina odmah na početku pričaju nam kako su svoj dom osmislili sami, prema vlastitim potrebama i željama.

- Imala sam jasnu viziju izgleda interijera, a Darjan je napravio projekt i 3D vizualizaciju cijelog stana. Uživala sam u cijelom procesu uređenja, od biranja pločica, boje zidova i namještaja pa sve do detalja koji će prostor učiniti zanimljivim - otkriva Mikaela i nastavlja kako se zapravo radilo o adaptaciji dviju velikih garaža u prizemlju obiteljske kuće.

SIVI KAUČ

- Prilikom adaptacije naišli smo na niz prepreka. Od različitih visina prostora, nosivih zidova koje nismo smjeli rušiti i brojnih drugih izazova. Naša ideja bila je da u konačnici stvorimo ugodan i funkcionalan prostor za življenje u modernom i veselom stilu. Željeli smo sve začiniti i nesvakidašnjim namještajem koji smo sami osmislili - ponosno ističu.

Stan ima osam prostorija. Ulazi se u predsoblje koje ima ugradbeni ormar za cipele i jakne, a nasuprot je komoda s ogledalom. Desno je kuhinja s blagovaonicom. Ona je od poznatog talijanskog branda Veneta cucine. U kuhinji postoje nevidljiva vrata od hrasta koja vode u smočnicu. Stol i stolice su također izrađeni prema željama vlasnika u Italiji. Prekoputa se ulazi u dnevni boravak, koji je vlasnicima najdraži dio stana. Tu je sivi kutni kauč i prepoznatljiva žuta fotelja iz Ikee s tabureom. Klub-stolići proizvodi su poznatog nizozemskog brenda Zuier.

PREKO INTERNETA

- TV regal smo dugo tražili jer nismo htjeli klasičan, pa smo i njega sami dizajnirali. On je izrađen u hrastu, a viseći elementi su crne boje s ogledalom. Tu se nalazi kamin Palazzetti i upečatljiva crna klima Mitsubishi. U nastavku dnevnog boravka, u lijevom je kutu pisaći stol s ogledalom i visećom lampom koji meni služi i kao stol za šminkanje. A najviše se u dnevnom boravku ističe veliki luster u obliku šešira. Njega smo naručili preko interneta i kad je došao, bili smo u šoku koliko je velik, ali kad smo ga montirali, odlično se uklopio i dao zadnji touch u cijeloj prostoriji - pričaju.

Zidovi su ukrašeni slikama poznate riječke slikarice Mirne Sišul koje daju neku pozitivnu vibru u cijelom interijeru

Velika spavaća soba ima ugradbeni ormar s kliznim vratima izrađen po mjeri te krevet Hespo i dva bijela noćna ormarića, koja su također vlasnici sami osmislili.

- Na kupaonici nismo štedjeli jer ona ipak treba biti kvalitetno napravljena. Ističe se zbog keramike velikog formata Kerlite i talijanskih dizajnerskih dekorativnih pločica Caesar u tuš-kabini. Sanitarije su Villeroy&Boch, a slavine i tuš Hans Grohe. Ormariće smo također dali izraditi po svojim željama kod lokalnog stolara. Tu smo postavili i podno grijanje. Stan ima još dvije manje sobe koje su predviđene za djecu, no sada ih koristimo kao radne sobe, i jednu malu prostoriju u kojoj je vešeraj - nabrajaju. Kako su već istaknuli, dio namještaja izrađen je prema njihovu dizajnu kod lokalnih stolara.

- Željeni stil uređenja stana je bio moderno i veselo. Zbog toga smo i zidove ukrasili slikama poznate riječke slikarice Mirne Sišul, koje daju neku pozitivnu vibru u cijelom stanu. Boje koje su najčešće korištene su siva boja na zidovima i pločicama te bijela, crna i boja hrasta za namještaj. Detalji koji se ističu u stanu su žuti, tamnozeleni i verde mare boja kuhinje. Obožavam zelenilo tako da po cijelom stanu imamo zeleno sobno bilje. Kako smo sa sela, oboje volimo drvo i toplinu koju daje prostoru, pa smo svaki komad namještaja kombinirali upravo s hrastom - ističu vlasnici.

Stan ima još dvije manje sobe koje su predviđene da jednog dana budu dječje, no trenutno se koriste kao radne prostorije

Na kupaonici se nije štedjelo jer su vlasnici željeli da ona bude kvalitetno napravljena. Ističe se zbog keramike velikog formata Kerlite i talijanskih dizajnerskih pločica u tuš-kabini

Foto: Marijana Banko/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 10:41