Neočekivan, originalan i inovativan

Stil uređenja: Low cost

Ovaj stil je odgovor na sve financijske dileme s kojima se danas susrećemo

Low cost, low budget, budget-friendly, do it yourself… Toliko je jednostavnih termina koji savršeno opisuju najpovoljniji, ali vrlo efektan stil uređenja interijera koji je unazad sedam, osam godina postao iznimno popularan ne samo među kreativcima i vlasnicima stanova ili kuća, nego i među dizajnerima i arhitektima. Zašto? Jer je on odgovor na sve financijske dileme s kojima se danas susrećemo.

Naime, dolaskom recesije sve se promijenilo. Od načina života i sve manje poslovnih prilika do financijskih mogućnosti. Sve je to utjecalo i na kulturu stanovanja. Ne samo da je sve teže kupiti stan ili kuću, nego si mnogi ne mogu priuštiti uređenje ili adaptaciju postojećeg životnog prostora. Stoga, ako se u uređenje interijera ulaže minimalan budžet, u taj se projekt ulazi s puno više promišljanja. Sve to uključuje i veću angažiranost vlasnika, koji se educiraju o “uradi sam” metodama te kupuju alat ne bi li izbjegli plaćanje skupe opreme za dom. Toga su svjesni i stručnjaci, koji su se također fokusirali na povoljne materijale, ali primjenjujući odlična, neočekivana, originalna i inovativna rješenja u interijerima.

Medijapan u visokom sjaju, goleme staklene stijene, monumentalne kožne fotelje… ništa od toga nema u stanovima nove generacije. Obično su ti stanovi lijepi, inovativni i potpuno drugačiji od megalomanskih stanova koji su do prije nekoliko godina bili u modi.
U low cost interijerima namještaj se najčešće izrađuje od iverala, na pod se stavlja parket niže klase ili industrijski parket, dobro je rješenje i laminat, a ako je pod u jako lošem stanju, privremeno i najisplativije rješenje mogu biti OSB ploče. Njih se može stavljati i na zid te također izrađivati namještaj. Ipak, trenutno najpopularnije rješenje za izradu namještaja su sveprisutne, zahvalne i vrlo jeftine palete.

Na internetu se mogu pronaći razni tutorijali za izradu kreveta, sjedećih garnitura, stolića, komoda za TV, polica… Još ako se na njih montiraju kotačići, dobiva se originalan i efektan komad namještaja koji se može pomicati po potrebama i željama vlasnika. Tu si i razni predmeti ili materijali s otpada koji se također mogu iskoristiti i prenamijeniti, poput automobilskih guma, starih cijevi ili pojedinih djelova namještaja…

Nadalje, razbijene keramičke pločice mogu se složiti u zanimljive podne mozaike, dok se zidovi kupaonice, umjesto da se na njih postavljaju pločice, mogu obojiti premazima namijenjenima za upotrebu u kupaonicama. Efektni elementi mogu biti i, primjerice, žarulje u običnom grlu, ali zanimljivo povezane žicama za napajanje i umotane u mrežu oko nekog retro predmeta iz povijesti obitelji činit će naročito efektni element prostora. U kuhinji se, pak, različiti elementi mogu spojiti radnom površinom, dok se umjesto ulaganja u viseće kuhinjske elemente na zidu mogu objesiti lonci i ostali kuhinjski pribor. Također, sve su boje poželjne, naročito ako su pojedini elementi u boji koja privlači pozornost, kao što su tople, jarke boje.

Ukratko, to je dizajn koji si svi mogu priuštiti. No, to što je povoljan, ne znači da je nekvalitetan, površan ili sramotan.

Interijer uređene u low cost stilu pogledajte: OVDJE i OVDJE.

U galeriji potražite namještaj i detalje iz domaćih trgovina za uređenje interijera u ovom stilu.

Foto: Pinterest, living4media

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:30