Nizozemska

Stil uređenja: minimalistički

Jednostavan, a istodobno vizualno lijep i funkcionalan stil

Manje je više” rečenica je kojom je svoje interijere i zgrade opisivao arhitekt Ludwig Mies van der Rohe, jedan od najpoznatijih predstavnika minimalizma. Na razvoj tog popularnog stila utjecali su tradicionalni japanski stil uređenja, karakterističan po svojoj jednostavnosti i upotrebi prirodnih materijala, te pravac De Stijl pokrenut u Nizozemskoj, koji odlikuju čiste linije, pravilni geometrijski oblici te kombinacija crne i bijele s primarnim bojama.

Osnovna obilježja interijera uređenih u minimalističkom stilu su elementi jednostavnih geometrijskih oblika koji ne opterećuju prostor, a istodobno su vizualno lijepi i funkcionalni te često imaju više namjena.
Kao što mu i samo ime govori, ovaj stil inzistira na izboru minimalnog broja predmeta, boja, oblika i linija, uključujući tekstil koji na sebi ne trpi nikakve uzorke, ukrase ili aplikacije.

Odabirom minimalizma učinit ćete svoj životni prostor vizualno većim i prozračnijim, a on će ujedno biti jednostavan za održavanje jer taj stil ne podržava gomilu sitnica koje skupljaju prašinu na policama. Zato, ako se odlučite za minimalističko uređenje doma, prvo napravite veliko čišćenje. Pod tim mislimo da se zaista riješite svih stvari koje ne koristite i koje nepotrebno zauzimaju prostor. Naravno, ne treba pretjerivati kako prostor ne bi postao previše sterilan i zbog toga odbojan i neudoban.

Za pohranjivanje stvari i sitnica kojih se nikako ne želite riješiti osigurajte dovoljno mjesta za spremanje kako biste dobili čist i neopterećen prostor. Idealan izbor su veliki ugradbeni ormari u koje od pogleda možete sakriti sve što bi moglo narušiti minimalističko uređenje. U mnogo pogleda minimalizam je zapravo varanje oka jer stvari postoje, ali su vrlo dobro skrivene. Nered jednostavno nije dopušten i prostor se nikako ne smije pretrpavati. Stoga je ograničen i broj komada namještaja koji želite unijeti u dom. Kada ga birate, trudite se da svaki za sebe bude dovoljno zanimljiv, ali i da prati odrednice stila, odnosno da linije budu jednostavne, a boje svedene na minimum bez uzoraka i ornamenata.

Kod razmještanja namještaja treba voditi računa da se zadrži geometrijski sklad cjelokupnog interijera.
Nemojte se bojati praznog prostora. Praznine u interijeru u ovom su stilu dobrodošle i poželjno je težiti k tome da ih ostane što više. Primjerice, u spavaćoj sobi trebaju se nalaziti samo krevet i ormar, mali noćni stolić i eventualno stolica, dok su u dnevnom boravku sasvim dovoljni kauč ili dvosjed s foteljom, stolić, komoda i police s knjigama.

Boja s kojom svakako treba početi uređenje je bijela, a daljnja nadogradnja najčešće se nastavlja u crnoj uz dodatak neutralnih tonova sive ili bež boje. No, kako biste unijeli dozu živosti, slobodno koristite i neke detalje ili čak cijele komade namještaja u boji, ali se zadržite na jednoj.
Živost se u minimalističke prostore može unijeti i zanimljivom teksturom ili oblicima, a dozu glamura možete dobiti ako odaberete decentne srebrne, zlatne ili brončane detalje. Kičasti i raskošno uređeni komadi nikako nisu dobar odabir.

U ovaj stil se odlično uklapaju i prirodni materijali poput drva i mramora, a njihovi godovi i šare bit će prirodni ukras prostora.
Zidove u bijeloj boji možete premazati mat emulzijom, a dobar odabir bilo bi postavljanje jedne veće slike. Vješanje brojnih umjetnina u bogato ukrašenim ili raznobojnim okvirima na zidove nikako nije u skladu s obilježjima minimalizma.

Idealna podna obloga bilo bi kvalitetno drvo, i to po mogućnosti u obliku što dužih dasaka, dok se postavljanje parketa u raznim uzorcima ne preporuča. Dobar su odabir i polirani beton, pod od epoksi smole te jednostavne pločice velikih formata složene na najjednostavniji mogući način. Ako u prostoru želite tepih, treba biti jednobojan, i to u neutralnoj nijansi. Tepih može biti u jačoj boji ako u prostoru nema drugih detalja ili namještaja u koloritu.

Važan element minimalističkog stila uređenja je svjetlost, a naglasak je na što većoj količini prirodnog danjeg svjetla. Ako ga vaš stan nema dovoljno, zamijenite ga umjetnom rasvjetom. Velike podne lampe, zanimljive visilice ili LED trake mogu poslužiti kao samostalni ukras u prostoru ili za stavljanje naglaska na neki komad namještaja ili dekoraciju. Ambijentalna svjetla su poželjna te ih rasporedite tako da naglašavaju oštre linije.

U galeriji potražite namještaj i detalje za uređenje interijera u ovom stilu.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU KLIKOM NA SLIKU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:49