Projekt vrijedan 40 milijuna dolara

Što zajedno "kuhaju" Ikea, poznati chef David Chang i vladar Dubaija!

Ovo je najveća vertikalna farma na svijetu! 

Švedski megabrend Ikea, svjetski poznat chef David Chang i vladar Dubaija šeik Mohammed bin Rashid uložili su zajedno 40 milijuna dolara u projekt najveće vertikalne farme koju razvija tvrtka AeroFarms. Naime, ova je tvrtka osmislila uzgoj biljaka bez prisustva sunčeve svjetlosti i to u koritima koja su vertikalno postavljena jedna iznad drugih. Pozamašna financijska sredstva kompanija će iskoristiti da daljnji razvoj ovog revolucionarnog sistema uzgoja zdrave hrane na održiv način.

Čelni ljudi u AeroFarms tvrtki smatraju da je ovaj način proizvodnje hrane bolji za planet od tradicionalnog. Naime, potrebno je 95 posto manje vode, omogućava duplo brži rast nasada, ne osiromašuje tlo, a biljke se pritom mogu uzgajati tijekom cijele godine, čak i kada su temperature u debelom minusu.

Chef David Chang, osnivač brenda Momofuku Group, tim je povodom izjavio: „Momofuku oduvijek potiće razvoj lokalnih farmi i konstantno traga za novim rješenjima koja će poboljšati kvalitetu i doprinijeti održivosti. Nevjerojatna tehnologija AeroFarmsa omogućava uzgoj kvalitetnih i konzistentnih namirnica tijekom cijele godine. Na kraju krajeva, u mom poslu je cilj pronaći sastojke od lokalnih proizvođača i zato sam jako uzbuđen što sam postao partner projekta AeroFarms.“

Ikea, koja već neko vrijeme podržava razvoj poljoprivrede u zatvorenom i sama proizvodi indoor vrtne sisteme, također je uložila novčana sredstva u dodatni razvoj projekta kompanije AeroFarms.

Izvor: inhabitat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 12:09