AKTUALNO

Danas počinje Rab Film Festival

Festival otvara canneski laureat Jadnici  u prisustvu redatelja Ladja Lyja i glumca Djebrila Zonge, a zatvara ga spektakularna projekcija u “morskom kinu” SEAPLEX KAICH

U petak, 23. kolovoza u 21 sat u Ljetnom kinu Rab hrvatskom premijerom filma Jadnici počinje prvo izdanje festivala istraživačkog filma Rab Film Festival. Film koji je osvojio nagradu žirija canneskog festivala prije samo nekoliko dana u Sarajevu ovacijama je ispratilo više od 3000 gledatelja, a na Rabu će ga predstaviti gosti RAFF-a, francuski redatelj Ladj Ly i glavni glumac Djebril Zonga. U pet festivalskih dana, od petka do utorka, posjetitelje očekuje 13 filmskih projekcija, 5 koncerata i puno razloga za dobar provod.

Uz atraktivan filmski, RAFF uključuje i niz dugih zanimljivih programa. Glazbena sekcija RAFF BEAT donosi koncerte Zdenke Kovačiček & Greenhouse Blues Banda, Urban&4, Elementala, Nipplepeople i Detoura, program RAFF GASTRO na šarmantnom Trgu slobode predstavlja bogatstvo okusa i mirisa Raba, a program RAFF GENERATION, namijenjen filmskim profesionalcima, uključuje predavanja istaknutih domaćih filmaša: osnivača i direktora Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox i ravnatelja produkcijske kuće Factum Nenada Puhovskog, redateljice Dane Budisavljević, snimatelja Raula Brzića te pisca i scenarista Marjana Alčevskog.

Program ostvaren u suradnji s HBO Adria uključuje predstavljanje serije Černobil i video-konferenciju sa Stellanom Skarsgårdom. Nakon proglašenja pobjednika zadnje festivalske večeri posjetitelji će imati priliku iskusiti poseban doživljaj “morskog kina” RAFF SEAPLEX “KAICH” te će projekciju pobjedničkog filma partnerskog Sarajevo Film Festivala i koncert Detoura podno gradskih zidina moći pratiti s barke ili kaića.

Spomenuti Jadnici jedan je od ukupno 11 naslova u utrci za glavnu festivalsku nagradu RAFF Frame koja se dodjeljuje u tri kategorije: RAFF Frame Best Fiction Award, RAFF Frame Best Documentary Award i RAFF Frame Audience Award. O najboljim filmovima iz programa odlučivat će žiri u sastavu festivalske selektorice, filmske predavačice, kritičarke i redateljice Rade Šešić, glumice Tihane Lazović i redatelja Antonio Nuić.

Detaljno o RAFF-u govorilo se na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Rabu. Ovogodišnje izdanje Festivala tom su prilikom predstavili: direktor festivala Robert Tomić Zuber, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, izvršna producentica RAFF-a Morana Ikić Komljenović, umjetnički direktor glazbenog programa Zoran Kekić i direktorica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić.

Nikola Grgurić istaknuo je kako pokretanje novog festivala u Rabu u godini kad otok i grad obilježavaju 130 godina bavljenja turizmom, za njih predstavlja još jedan iskorak u turističkoj ponudi, posebice što se prvo izdanje festivala priprema na visokoj produkcijskoj i sadržajnoj razini. I Grgurić i Tomić Zuber istaknuli su želju da ova suradnja potraje dugo godina.

Program RAFF-a održat će se na nekoliko lokacija: u Ljetnom kinu Rab, Zimskom kinu Rab, na Trgu slobode, u Uvali I. Padova, na Sv. Ivanu te u Villi Antonietta (Mahačevoj vili). Festivalski paket ulaznica, koji omogućuje ulaz na sva događanja, moguće je kupiti online, a prodaja pojedinačnih festivalskih ulaznica počinje 22. kolovoza. Cijena ulaznice za projekcije u podne iznosi 20 kuna, 25 kuna za projekcije u 18:30 sati te 30 kuna za večernje projekcije u 21 sat. Ulaznica za večernju projekciju ujedno vrijedi i za koncert. Osim hrvatskih, sve festivalske projekcije imaju i engleski titl.

Web | Facebook | Ulaznice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:47