D&D PREDSTAVLJA

MLADA ARHITEKTICA SVOJIM DEKOR-RADOVIMA ODUŠEVLJAVA REGIJU Svi su ludi za Jelenom Ilić i njezinom OLUJOM PAPIRA

Koristim razne vrste papira, različite gramaže i teksture, ali nađe se tu i drveta, metala, žice... Najveći broj radova izrađen je po narudžbi pa tako i papir biram u dogovoru s naručiteljima, kaže ova arhitektica iz Novog Sada

Profil
INFO: origami, skulpture, instalacije od papira
AUTOR: Jelena Ilić
KONTAKT: Facebook: Paper Storm
Instagram: paper__storm
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- Zovem se Jelena Ilić, živim i radim u Novom Sadu. Po struci sam arhitektica, radim u jednom malom arhitektonskom uredu i imam sreću da mi se posao na arhitekturi i rad s papirom dosta prožimaju i dopunjavaju pa mi nikad nije dosadno - započinje svoju priču kreativka čiji su nas radovi oduševili na prvu. Njezine skulpture od papira na tragu origamija zaista su nešto posebno i drugačije. Pitali smo Jelenu kako je počela njezina ljubav prema papiru.




- Oduvijek me zanimao papir kao materijal za skulpturalni umjetnički izraz. Još kao dijete sam razvila ljubav prema tom plemenitom i toplom materijalu, kroz igru, tangram, origami i sl. S vremenom, razvijajući se kao arhitektica, shvatila sam povijesnu vezu između arhitekture i skulpture, odnosno nedostatak te veze u suvremenoj arhitekturi i urbanizmu. Smatram da radeći na ovim papirnim skulpturama i baveći se projektiranjem makar malo doprinosim povezivanju tih dviju likovnih umjetnosti - objašnjava arhitektica te dodaje kako na svoje radove ne gleda kao na puku dekoraciju prostora.
- Kroz proces izrade, a i kasnije kroz njihov "život" promatram ih kao jedinstven likovni izraz koji je spoj svih triju likovnih umjetnosti: arhitekture, skulpture i slikarstva. Često se trudim da svojim radovima dam i pravu uporabnu vrijednost pa tako nastaju lampe, police, ogledala i sl.


 Želja mi je da se ljudi kroz moj rad više upoznaju s papirom i mogućnostima koje pruža - objašnjava, a mi je laički pitamo s kakvim papirom radi, je li riječ o "običnom" papiru.









- Upotrebljavam razne vrste papira, različite gramaže, teksture i sl., ali nađe se tu i drveta, metala, žice... Najveći broj radova izrađen je po narudžbi pa tako i vrstu, boju i teksturu papira biram u dogovoru s naručiteljima. Kao i u svemu, i ovdje je najvažnija ideja, često se sjajne skulpture mogu izraditi i od najobičnijeg papira iz printera - smije se simpatična Jelena te naglašava kako proces nastanka skulpture ima neke faze.
- Sve počinje razgovorom s klijentom. Zatim zajedno sagledavamo prostor u kojem se skulptura planira, razgovaramo o svjetlu, materijalima, bojama, dimenzijama i sl. Zatim slijedi rad na idejnom rješenju, koji često zahtijeva mnogo skiciranja i promišljanja. Razradu rješenja uvijek radim na kompjutoru, modeliram, radim mreže i dijagrame koje potom printam i pripremam za rezanje, lijepljenje itd. - kaže, a nas zanima što daje posebnost njezinim radovima. - Materijal - odmah odgovara.



- Nama arhitektima izbor pravih materijala uvijek je bio jedan od najbitnijih zadataka. S tim u vezi smatram da upravo upotreba papira za izradu mojih radova stvara tu posebnost o kojoj govorite. Često podcijenjen kao materijal za skulpture, dovoljno je složen da istodobno bude nježan i elegantan a da se pritom od njega mogu napraviti figure koje zrače snagom i velikom energijom - zaključila je Jelena Ilić.




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:51