Dezeenov top 10

Top 10 najkreativnijih i najposebnijih božićnih drvca 2017.

 

Dezeen je odabrao najkreativnija i najposebnija božićna drvca 2017. Od onih koja “pjevaju” božićne pjesme do onih s personaliziranim porukama i sasvim neočekivanim rješenjima ukrašavanja - njihova raznolikost ono je što ih je dovelo u top 10 ovog vodećeg web časopisa za dizajn i arhitekturu.

Connaught božićno drvce Tracey Emin

U londonskom hotelu Connaught, umjetnica Tracey Emin ukrasila je božićno drvce ljubičastim neonskim svjetlima koja izgovaraju ljubavnu pjesmu napisanu njezinim prepoznatljivim rukopisom. Sjajni anđeo na vrhu stabla oda je njezinoj majci koja je prošle godine umrla.

Raspjevano stablo

Ovo "raspjevano" božićno drvce postavila je dizajnerica Es Devlin i emitira audio-vizualne pjesme koristeći tisuće riječi i zvukovne algoritme izvježbane na 25 milijuna riječi iz poezije 19. stoljeća.

Drvce je izrađeno za V & A muzej, a posjetitelje se muzeja potiče da pridruži neku svoju riječ stablu, dok interaktivni zbor ljudskih i sintetiziranih glasova prati pjesme.

Božićno drvo od saonica

Mađarski arhitektonski studio Hello Wood izgradio je božićno drvce od 400 saonica, koje će podijeliti obiteljima za ogrjev tijekom hladnih zimskih mjeseci. Stabla se nalaze u londonskom Kraljevskom botaničkom vrtu.

New York Edition božićno drvce

Američki umjetnik i dizajner Misha Kahn koristio je lava svjetiljke i svijeće kako bi ukrasio božićno drvce za New York Edition. Svečana instalacija odražava siluetu tradicionalnog stabla, a uključuje čeličane i staklene ukrase, dok je ružičasti pompon smješten na mjestu zvijezde.

Crtić stabo

Ovo stablo inspirirano crtićem djelo je umjetnika Joanne Tatham i Toma O'Sullivana, a sastoji se od niza višebojnih svjetlosti i čunjeva, stvarajući osam lica s nosom i ustima koja gledaju s drveta. Instalacija je smještena na trgu King's Cross i dio je šireg umjetničkog programa pod nazivom The King's Cross Project, kustosa Tamsin Dillona i Rebecce Heald.

Božićno drvce London Edition

Ilustrator, keramičar i tekstilni dizajner John Booth za London Edition ukrasio je božićno drvce ručno oslikanim apstraktnim licima u stilu svoje zbirke vaza u kolaž tehnici.

Merry Breakfast božićno drvce

Sastoji se od 400 poluga plastelina koje su montirane na čeličnu konstrukciju. Gary Card je želio da božićno drvce u hotelu Sanderson utjelovljuje uzbuđenje, čudo i kaos blagdana. Dizajner je koristio plastelin kako bi probudio sjećanje na djetinjstvo, stvarajući likove iz Alise u zemlji čuda.

Drvo od stakla

Ovo 10 metara visok božićno drvce britanskog dizajnera Lee Brooma sastoji se od 245 pojedinačnih ručno puhanih staklenih svjetiljki i nalazi se na 31 katu londonske zgrade Shard.

Osvijetljeno stakleno božićno drvce

Rešetkasta mreža ručno puhanih staklenih elemenata, povezanih šiljastim zlatnim mjedenim okovima, tvori ovo božićno drvce češkog brenda Lasvit i dizajnerskog kolektiva Yabu Pushelberg. Osvijetljeno stakleno stablo namijenjeno je predvorju hotela Upper House u Hong Kongu.

Jedno od najupečatljivijih svakako je drvce koje je osmislio Karl Lagerfeld, a koje je svoje mjesto našlo u predvorju londonskog Claridge hotela. Ovo je drvce okrenuto naopako, a osvjetljavaju ga tisuće reflektirajućih i srebrnih stakalaca, kuglica i ukrasa, dok ručno šivani bijeli ovčji sag u podnožju predstavlja snijeg.

Izvor: dezeen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:16