SADRŽAJ OMOGUĆAVAJU GORENJE I PRIMA

Top trendovi u uređenju kuhinje

Opremanje i uređenje kuhinje nije nimalo lak zadatak. Na što posebno obratiti pažnju i što je sada traženo pitali smo arhitekticu Zoru Salopek

Sigurno ste već mnogo puta čuli izreku “Kuhinja je srce doma”, i to je potpuno točno. U njoj obitelj provodi velik dio svog vremena, u njoj se kuha, sjecka i čisti, ali i druži, jede, priprema za posao... Ukratko, u većini obitelji dan počinje i završava u kuhinji.

ODABRANI SU FINALISTI NAGRADNOG NATJEČAJA D&D GRAND PRIX! I vi možete birati pobjednike OVDJE i osvojiti nagrade!

S obzirom na važnost ove prostorije u domu, bitno je da bude, funkcionalna, kvalitetna, napravljena od kvalitetnih i izdržljivih materijala, ali i u trendu. Koji su trenutni, a koji vječni trendovi u opremanju kuhinja, pitali smo arhitekticu Zoru Salopek Baletić. S obzirom na to da znamo što se sve događa u kuhinji, jasno je da je najvažniji segment o kojem treba misliti pri opremanju kvaliteta materijala koji će se koristiti.

- Tržište je preplavljeno s nizom materijala, ali za mene je vrhunac trenda uvijek isti, a to je korištenje prirodnih materijala ili mješavine prirodnih materijala. Stoga bih kao najtrajniju, najljepšu i najpraktičniju radnu površinu uvijek odabrala terazzo. Možda neki sa sitnim uzorkom na plohi a gotovo jednobojni na podu. Ili obratno, kaže Salopek Baletić i dodaje kako jako voli i radne površine od inoxa.

Za osnovu birajte klasičnu kuhinju koju ćete moći lako prilagođavati svojim potrebama i nadograđivati je različitim detaljima

- Kad je u tankim pločama izgleda vrlo luksuzno a neopisivo je praktičan, higijenski i vječan. Za fronte bih što se tiče estetike odabrala uljeni prirodni furnir ako u kuhinji uglavnom spremate samo salate. Ukoliko u njoj doista kuhate, vrlo su praktične mdf fronte lakirane polumat lakom te nešto povoljnije a također praktične ploče od oplemenjene iverice. Uz terazzo ili inox i one će izgledati dobro - kaže. Za pozadinu, tj kuhinjski zid Zora Salopek Baletić opet bira inox, ali i neke druge opcije.

- Pozadina zida - iznad kuhinjske ploče inox, a na ostatku zida volim furnir, ili npr. samo prozirno lakirani mdf, možda čak i kaljeno staklo - kaže arhitektica.
Zanimalo nas je i kakvu kuhinju napraviti da bude vječno u trendu.
- Kada se kuhinja radi od trajnih prirodnih materijala na način da se koriste dobri i kvalitetni okovi te da je radi (ili sklapa) kvalitetan majstor, takva kuhinja mora biti vječno u trendu - naglašava Zora.

ODABRANI SU FINALISTI NAGRADNOG NATJEČAJA D&D GRAND PRIX! I vi možete birati pobjednike OVDJE i osvojiti nagrade!

Što se tiče boja koje su u trendu, čini se da se niti s time ne trebate puno opterećivati.

- Ne znam koje boje su ove sezone u trendu, ali doista mislim da je to važno samo proizvođačima boja. Naročito stoga što do sada još nisam upoznala nikoga tko bi kuhinju mijenjao svake sezone. U Hrvatskoj se često i cipele kupuju za barem dvije sezone. Nježna zelenkasta boja stakla, topla žućkasta boja hrasta, siva boja betona, npr. tamni antracit terazzo... To je spektar koji nikad ne dosadi, a uvijek se može upotpuniti s trendovskim detaljima, krpama i salvetama.

1. TAMNI PODOVI

Ima nešto moćno i elegantno u tamnim podovima. Iako je prvi izbor drvo, može se izvesti i od keramičkih pločica, laminata, epoksi smole... Naravno, važno je i da je pod u kuhinji u skladu s podovima okolnih prostorija i cijelog doma.

2. METALI, OSOBITO BAKAR

Pipe od starog zlata, srebrne lampe, ili bakrena zdjela za voće? Koji je vaš favorit? Bilo da ste fan elegancije i sjaja ili pobornik izlizanih metala, trenutno u izboru metala ne možete pogriješiti. Ipak, ako ste pravi trendseter, bakar je totalno in! Ako nemate hrabrosti unijeti ga u kućanske aparate ili ormariće, svakako ga nemojte zaboraviti u detaljima.

3. INDUSTRIJSKI IZGLED

Da, još uvijek postojan trend, i mislimo da će biti još dugo jer savršeno spaja novo i staro, moderno i tradicionalno, low cost i luksuzno... Idealan je za makeovere kuhinja u starijim stanovima i kućama, jer dozvoljava širok spektar boja i materijala.

4. KUHINJE BEZ RUČKICA

Iako ovo ipak više ovisi o ukusu osobe koja uređuje kuhinju (primjerice, kuhinja u country stilu bez ručkica bi izgledala prilično smiješno), fronte bez ručkica su već dugo hit. Sustavi za otvaranje ormarića i ladica bez ručkica dovedeni su do savršenstva i ima ih više nego što možete zamisliti.

5. NOVE TEHNOLOGIJE

Primjerice, kuhalo za vodu koje pokrećete sa svog smartphonea iz kreveta, ili uređaj koji vam na njega javlja čega fali u frižideru... Još neki dan zvučalo je kao znanstvena fantastika, ali danas je stvarnost, i to u nekim slučajevima ne preskupa.

6. NEOČEKIVANO KOMBINIRANJE MATERIJALA

Drvo i medijapan visokog sjaja, beton i metal, keramika i epoksi... Neočekivane kombinacije materijala, tekstura i boja totalni su hit! To je sjajna vijest za sve one koji su dovoljno hrabri da se upuste u takav način “miksanja” i pomaknu granice uređenja u kuhinjama.

Foto: Shutterstock, Living4media

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije, GORENJA i PRIMA GRUPE, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 12:29