KOPIRAJ STIL

Tri lica blagdanskog stola - mali, moderni i rustikalni

 

Što god mislili o preuranjenom kićenju dućana i božićnim pjesmama koje se na radiju počinju vrtjeti već u studenome, ne možete poreći da naši gradovi i naši domovi tijekom blagdana izgledaju jednostavno čarobno, kao prizori iz neke dječje bajke te da je pravi užitak boraviti na ulicama osvijetljenima s tisuću sitnih lampica ili družiti se u okružju toplog doma posebno uređenog za ove prilike. Proslava Božića daje nam povod da pokažemo svoje kulinarsko umijeće, potiče na kreativnost i obiteljske aktivnosti poput zajedničke izrade ukrasa, a dekoriranje prostora predstavlja zabavni izazov neovisno koliko kvadrata imamo urediti.

A post shared by Creative Two (@creativetwo) on

Blagdanski je stol pritom posebna priča jer sjedanje za predivan obrok predstavlja vrhunac svakog dana, trenutak kada se okupljamo i veselimo s obitelji i prijateljima. Kako biste dobili koju novu ideju, donosimo vam prijedloge kako ukrasiti mali stol, što odabrati kako biste postigli moderan izgled svoje blagdanske gozbe i kako unijeti u svoj dom dašak rustikalnosti koji će vaše blagdane učiniti doista posebnima

Mali stol

Mali stan i veliki stol dva su pojma koji jednostavno ne idu skupa. Uz iznimku stolova na rasklapanje, za svoje prostore većinom biramo opcije za koje može sjesti četveročlana obitelj, a na koje potom stane tek osnovno posuđe i pomno odabrani ukrasi kako bi svi udobno mogli sjediti i jesti. Naravno, kao što su mali stanovi dokaz da se u malo prostora može sabiti velika količina izvrsnog stila, tako su i mali stolovi prepuni uzbudljivih mogućnosti kada je riječ o njihovom uređenju. Budući da je riječ o maloj površini, zašto se ne biste odvažili i odabrali stolnjak u intenzivnoj crvenoj boji ili pak s uzorkom? Volite li više jednostavnost, bijela boja je klasik s kojim ne možete pogriješiti. I dok formalne večere predviđaju nekoliko različitih čaša, brojne komade pribora i slično, vrlo vjerojatno nećete imati dovoljno mjesta za sve pa stavite samo najnužnije na stol, a radije odaberite efektne dekoracije! Jednostavne svijeće i grančice zelenila bit će dovoljne, a kako nema puno prostora na stolu, osmislite paketić s ubrusom, grančicom i priborom koji ćete staviti na sam tanjur. Nekoliko kuglica i lampice na baterije raspoređene po stolu dodatno će stvoriti lijepu atmosferu i na najmanjem stolu! Tanke svijeće odaberite za sredinu stola, a neka hrana bude ta koja osvaja.

A post shared by Katja (@_katja3_) on

A post shared by Katja (@_katja3_) on

Moderni stol

U današnje vrijeme pri odabiru najljepših komada za naš blagdanski stol zapravo uopće nije teško odmaknuti se od ustaljenih običaja i tradicije, a takav pristup ponekad predstavlja dobrodošlu promjenu koja će učiniti uređenje našeg doma svježim i uzbudljivim za nas i naše ukućane! Kada je riječ o moderno postavljenom stolu, zapravo govorimo o prizorima koji su oličenje promišljene jednostavnosti. Naravno, to ne znači da su moderni blagdanski stolovi lišeni dekoracija, upravo suprotno! Odlučite li se za moderno uređenje, prvo što trebate učiniti jest odabrati stolnjak koji će predstavljati idealnu podlogu za vaš dekor. Bijela i crna, atraktivna plava ili pak sve popularnija siva odlični su izbori jer će se svi detalji koje odaberete uz njih posebno istaknuti. Posuđe koje odabirete neka bude minimalističko, a atraktivno će izgledati i moderni geometrijski uzorci koji će unijeti malo dinamike na vaš stol. Odaberete li dvije neutralne boje za svoj stol, uključite i jednu žarku boju kao iznenađujući detalj koji će razvedriti cijeli prizor.

A post shared by HART Home Decor (@hart_ldn) on

Rustikalni stol

Volite li teksturu drva, miris borovine, svijeće, grube materijale poput jute i općenito rustikalni šarm, ovaj Božić nemojte izostaviti detalje poput drvenih podmetača, grana bora, mirisnog cimeta, a za ukrase možete iskoristiti i jabuke, mandarine te plodove šipka! Nemojte zaboraviti i na orahe te nezaobilazne češere. Za stolnjak odaberite karirani uzorak ili pak grublje materijale, a za stvaranje rustikalnog dojma može vam pomoći i zgužvani lan. Osvijetlite stol debelim svijećama, a svojim gostima izradite personalizirane čestitke koje će ih dočekati na tanjuru. Što se posuđa tiče, jednako će efektno izgledati jednostavno bijelo posuđe okruženo raskošnim aranžmanom kao i starinsko posuđe vaše bake. Složite od grančica bora girlandu tako što ćete ih međusobno spajati pomoću tanke žice, a dovršite je umjetnim snijegom za pravi božićni izgled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 04:10