RJEŠENJE ZA OVE LJETNE VRUĆINE

UGASITE KLIMU: Ove će sobne biljke prirodno rashladiti vaš dom

Jeste li znali da postoje biljke koje mogu prirodno rashladiti vaš dom?

Biljke u domu ne moraju biti samo dio dekoracije, one imaju mnoge druge, jednako važne funkcije. Između ostaloga, neke ukrasne biljke tako mogu i prirodno rashladiti prostoriju u domu, a mi smo za vas izdvojili neke od najpopularnijih. Nisu zahtjevne za uzgoj i održavanje zbog čega su savršen izbor i za početnike.

1. Aloe vera

Kao što smo spomenuli na samom početku teksta, biljke nam mogu pomoći da na prirodan način rashladimo svoj jer u procesu transpiracije iz njih isparava voda i na takav način hladi zrak. Jedna od biljaka koje mogu sniziti temperaturu u vašem interijeru jest i aloe vera. Iako bolje uspijeva vani, ovu biljku uspješno možete uzgajati i u domu. U tom slučaju, najbolje će uspijevati na sunčanom mjestu u domu, idealno je da ju postavite kraj prozora gdje će većinom dana imati pristup prirodnom svjetlu.Međutim, nešto 'starijim' biljkama više odgovara sunce, dok 'mlade' biljke radije preferiraju laganu sjenu.

S obzirom na to da biljka aloe vera ima vrlo plitak korijen, preporučuje se da ju posadite u širokoj i plitkoj tegli. Naime, ovaj cvijet porijeklom iz Afriike ne podnosi puno vode i vlage pa ga nije potrebno prečesto zalijevati. Jedanput na tjedan sasvim je dovoljno, a tjekom zimskih mjeseci dovoljno je i jednom mjesečno.

2. Fikus Benjamin

I ova je dekorativna biljka jedna od onih vrsta koje na prirodan način snižavaju postojeću temperaturu u prostoru te rashlađuju vaš dom. No, kako uzgajati ovu iznimno popularnu biljku? S obzirom na to što je bez sumnje jedna od omiljenijih dekorativnh biljaka u domovima, logično je zaključiti da nije prezahtjevna za uzgoj i održavanje. Voli sunce i najbolje uspijeva upravo na sunčanom mjestu u domu.

Osim toga, ovaj cvijet bez problema podnosi visoke temperature, kao i rijetko zalijevanje. U ljetnim mjesecima dovoljno ga je zalijevati jednom tjedno, a zimi je dovoljno i jednom mjesečno. Naime, previše zalijevanja i vode moglo bi dovesti do truljena korijena i propadanja biljke, a to sigurno ne želite. Fikus zalijevajte samo kad primijetite da je zemlja potpuno suha.

3. Palma sreće

Ova tropska biljka savršena je za uzgoj na visokim tempraturama, pa je stoga savršena i za sve one koji traže jetnu biljku koju neće morati često zalijevati. Osim toga, palma sreće prirodno rashlađuje prostor i snižava temperaturu u stanu za nekoliko stupnjeva. Najbolje joj odgovara indirektno svjetlo, ali može uspijevati i u laganoj polusjeni.

Što se tiče zalijevanja, tu nije zahtjevna pa ju je potrebno zalijevati tek kad primijetite da je zemlja potpuno suha. U prosjeku bi to bilo jedanput na tjedan, dva - ovisno o godišnjem dobu. Zimi je palmu sreće sasvim dovoljno zalijevati jednom mjesečno.

4. Kućna paprat

Paprat nije samo dekorativan detalj u domu, već je i vrlo korisna biljka koja čisti zrak te na prirodan način rashlađuje prostoriju u kojoj se nalazi. Kad je riječ o uzgajanju i održavanju paprati, kao biljka nije zahtjevna. Najbolje će uspijevati na polusjenovitom mjestu u stanu, daleko od radijatora ili klime. Također je dobro izbjegavati da bude u neposrednoj blizini prozora ili vrata koja se neprestano otvaraju jer je osjetljiva na propuh.

Što se tiče zalijevanja, tu je nešto zahtjevnija od ostalih biljaka koje smo ranije spomenuli. Naime, ima veću potrebu za vlagom pa ju je, uz često zalijevanje, potrebno i povremeno prskati vodom. To je naročito potrebno u vrućim, ljetnim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:36