PROFIL

Upoznajte Ivanu Strgar iz brenda Apetitlih - kuhinjski tekstil

Unikatne krpe za svaku kuharicu

Nakon što se posvetila majčinstvu, a potom sa suprugom pokrenula tvrtku za grafički dizajn Scapen Design, realizirala je svoju dugogodišnju ideju.

Kuhinju je nemoguće zamisliti bez kuhinjskih krpa, bilo da je riječ o pripremi, kuhanju i konzumiranju hrane, ali i čišćenju. Kad se mnogo vremena provodi u kuhinji, naročito s djecom, platneni dekor koji je itekako bitan za cjelokupni dojam često padne u drugi plan. No, to se nije dogodilo i Ivani Strgar, koja je nedavno realizirala svoju dugogodišnju ideju i osmislila brend Apetitlih - kuhinjski tekstil.

- Nakon diplome na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu uskoro sam postala majka jednog pa iduće godine drugog, a uskoro i trećeg djeteta. Tada sam se u potpunosti posvetila djeci i radu s njima - prepričava 37-godišnjakinja i dodaje kako se za vrijeme gospodarske krize povremeno javljala na natječaje za grafički dizajn, koji je učila u Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, da bi početkom 2013. sa suprugom pokrenula tvrtku za grafički dizajn Scapen Design.

ŠIRENJE PONUDE

U međuvremenu je putem online tutorijala nadogradila znanje u grafičkim programima, a kroz godine gledanja, čitanja i proučavanja grafičkog dizajna izgradila neki svoj stil. Ipak, kroz vrijeme provedeno ispred računala nedostajalo joj je nešto što bi izrađivala rukama. Ideja o izradi kuhinjskog tekstila postojala je dok su djeca još bila mala, a tek je sad, kad su djeca krenula u školu, uspjela ponovno uhvatiti vremena.

- Za sada su u ponudi kuhinjske krpe i ubrusi, a uskoro će u ponudi biti pregače, kuhinjske rukavice i držači za vruće zdjele. Prvo smišljam motive, nakon toga ih crtam i izrezujem iz linoleuma tehnikom linoreza, koja je slična drvorezu, samo se izvodi na linoleumu. Kasnije ih otiskujem na platno, a ako mi motiv dopušta, tijekom procesa improviziram s kompozicijom.

Primjerice, uzorak zrna kave izveden je s jednom matricom, koju okrećem u raznim smjerovima, otiskujem u više redova ili su zrna kave “rasipana” po platnu. Također, jači pritisak znači da će se boja više prenijeti na platno ili obrnuto. Tako dobiveni dizajn je unikatan. Nakon toga sve ide na šivanje, a tu mi je do sada pomagala baka Marija - pojašnjava i kaže da su svi proizvodi otisnuti ručno tako da su količine ograničene. Za izradu koristi pamučne materijale, a to je, kaže Ivana, ujedno bilo i najteže naći.

OD SKICE DO MATRICE

- Odgovarajući materijal koji bi bio 100 posto pamuk i da dobro upija, zatim boju koja je ekološki prihvatljiva za upotrebu u kuhinji i da se relativno brzo suši. Nakon desetaka isprobanih tkanina i boja mislim da sam našla zadovoljavajuću kombinaciju - kaže i dodaje kako izrada motiva od skice do gotove matrice nekad traje cijeli dan, a nekad kraće, ovisno o veličini uzorka.

Tako kod većih motiva brže ide otiskivanje, dulje traje izrada, a kod manjih uzoraka obrnuto jer matricu za motiv zrna kave kod otiskivanja treba svaki puta premazati bojom i otisnuti nekoliko desetaka puta na istu krpu da se dobije konačna kompozicija.

- U početku mi je inspiracija za crteže i motive bila u svakodnevnim stvarima koje se koriste u kuhinji, kao što su kava, riba, kamilica i staklenke, a kasnije sam došla do ideje da svoj način slikanja nekako pretočim u kuhinjski tekstil pa su tako nastale neke apstraktne kombinacije - kaže i dodaje da svakih nekoliko tjedana radi nove otiske, a moguće je naručiti i personaliziran dizajn po želji klijenta.

Više na internetskoj stranici apetitlih.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:26