PROFIL

Upoznajte kreativnu ekonomisticu Ivanu Šelebaj iz brenda Looka Art

Dekoracije za dom domaće kreativke u koje ćete se zaljubiti. Podmetači, slike za dječje sobe, ukrasne svijeće, vijenci, košarice, tepisi, cipelice za bebe... Vodimo vas u kućnu radinost za pet

  • INFO: Ručno rađene dekoracije za dom
  • AUTOR: Ivana Šelebaj
  • E-MAIL: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • FACEBOOK: LookaArt1
  • INSTAGRAM: @looka_art
  • ETSY: LookaArt

Looka art je obiteljski san nastao iz ljubavi prema uređenju vlastitog doma. Svaki predmet je poseban i ručno izrađen s puno ljubavi i pažnje - svoju priču počinje Zagrepčanka Ivana Šelebaj.

Ivana je majka sedmogodišnjeg Luke, po struci je diplomirana ekonomistica, a zaposlena je u belgijskoj kompaniji koja se bavi veleprodajom građevinskog materijala. Pitamo Ivanu kako je počela cijela priča s izradom dekoracija i dodataka za dom.

TEPIH ZA BEBU

- Cijela priča počela je još tijekom mojeg djetinjstva, od malih nogu. Naime, dok sam sjedila uz mamu, koja je uz ostale kućanske poslove i šivala za obitelj, pomagala sam joj slagati končiće i gumbe i gledala kako se iz njezinih ruku stvara nešto novo, nešto drugačije, nešto što se nije moglo nigdje ni vidjeti ni kupiti. Postoji i jedna zanimljivost iz tih mojih početaka. Naša susjeda, koja je bila jako dobra s mojim roditeljima, jednog me je dana, vidjevši me u novoj haljinici, odvela k sebi doma da i ona vidi kako je to moja mama sašila haljinicu - smije se Ivana i dodaje kako je sve je zapravo počelo kada je na svijet došao njezin sinčić Luka, po kome je brend i dobio ime Looka art.

- Pripremajući sobu za Lukin dolazak, tražila sam tepih, ali nikako nisam mogla naći dimenzije i boje koje bi odgovarale dječaku pa sam ga probala sama izraditi. Puno sam vremena provela listajući časopise i pretražujući internet stranice žena iz cijeloga svijeta. Osim što sam uz njih otkrila svijet bezbrojnih uzoraka i motiva, naučila sam i kako heklati i plesti s debljim materijalima. Iz ormara sam izvukla stare plahte, majice, pidžame - i napravila svoj prvi tepih. Zatim sam na vrata njegove sobe odlučila staviti neku unikatnu dekoraciju. Tako je nastao popularni vijenac od cofleka za dječje sobe - prisjeća se ova kreativna mama.

Što se tiče materijala, koristi razne stvari: od cofleka, umjetnog cvijeća, perlica, građevinskih materijala do recikliranog pamuka za tepihe i košarice.

Kako nisam mogla naći dimenzije i boje tepiha koje bi odgovarale sobi dječaka, puno sam vremena provela listajući časopise i pretražujući internet preko kojeg sam i naučila kako heklati i plesti s debljim materijalima. Iz ormara sam izvukla stare tekstile i napravila svoj prvi tepih, prisjeća se kreativka

PERIVI PAMUK

- Uz učenje i razvijanje raznih vještina točno sam znala što želim imati u svom stambenom prostoru, no budući da u dućanima nisam uspijevala pronaći ono što sam zamislila, tako je nastajao svaki novi proizvod, bilo za Božić, Uskrs, rođendan, krštenje... - kaže Ivana Šelebaj, a nas zanima kako nastaju njezini unikatni predmeti.

- Mala radionica je u našem domu i proteže se od kuhinjskog šanka pa sve do meni najdraže fotelje, u kojoj najviše volim plesti. U većini slučajeva radim navečer, kada Luka zaspi, a nakon dolaska s posla teško odolijevam da ne sjednem za šank - ured kako ga Luka zove. Teško mi je procijeniti vrijeme potrebno za izradu pojedinog predmeta. Recimo da traje koliko god je potrebno da bi krajnji proizvod bio baš onakav kakvim sam ga zamislila - objašnjava, a na naše pitanje po čemu su posebne njezine dekoracije kaže kako svaki predmet ima svoju priču.

- Veliki interes postoji i za ručno izrađene tepihe za dječje sobe jer odlično odgovaraju uz krevetiće ili kao podloga za igranje, a s obzirom na to da su izrađeni od pamuka, perivi su u perilici, i to je dodatna prednost. Prošlo ljeto smo čak imali i psa koji je sam izabrao tepih na kojem će ležati u svom kutku. Stavili smo sve tepihe u dnevnu sobu, a Luka je na svaki stavio keksić. Bells je tri puta za redom izabrao isti tepih, na kojem sad odmara u Kanadi - sa smiješkom se prisjeća Ivana.

U ponudi su razni artikli: podmetači za čaše, magneti za frižider, slike za dječje sobe, ukrasne svijeće, adventski vijenci, stolni vijenci za Božić i Uskrs, košarice, tepisi, vijenci za dječje sobe, trakice za dude, slikarska platna, cipelice za bebe... A asortiman se stalno širi. Ako i vi želite uljepšati svaki kutak prostora u kojem živite nečim posebnim, drugačijim, a isto tako pokloniti svojim najbližima nešto jedinstveno, javite se Ivani preko Facebook stranice, Instagram profila, Etsy stranice, ili posjetite Veseli dućan u Zagrebu ili Knjižaru Korzo u Sisku.

Za kraj, pitamo ovu kreativku ima li još neke planove za budućnost, neke nove projekte ili ideje.

- O, da! Želja mi je otvoriti malu prodavaonicu, mojih 20 kvadratića, u kojoj bi se nudio veliki izbor repromaterijala i moji gotovi ručno rađeni proizvodi, a u sklopu koje bi održavala radionice svim zainteresiranima za izradu unikatnih ukrasa za dom. Što se ideja tiče, one naviru iz dana u dan, ali zbog premalo slobodnog vremena teško ih mogu sve realizirati. Htjela bih biti i ukorak s tehnologijom i olakšati usluge kupcima te iz tog razloga planiram uvesti i mogućnost plaćanja kriptovalutama - zaključila je Ivana Šelebaj.

Foto: Marko Todorov/ Hanza Media, Looka art

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:57