PROFIL

Upoznajte kreativnu Puljanku Oliveru Toić iz brenda Ići Mići

Unikatne lutkice domaće izrade koje će vam ukrasti srce

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti šivanjem dekoracija i igračaka počela se baviti u trudnoći, a novi hit iz njezine radionice su lutkice sirenice.

Iza simpatičnog domaćeg brenda i obrta Ići Mići stoji Olivera Toić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti iz Pule. Iako je, kako kaže, oduvijek kreativka, šivanjem za djecu počela se baviti 2010. godine iščekujući rođenje svojih blizanaca.

- Bilo je to vrijeme uzleta domaće kreativne scene i začetak promocije i prodaje proizvoda putem društvenih mreža. Odaziv i reakcije na objavljene fotke su bili divni te sam s vremenom počela sve više šivati i hobi pretvorila u stalni posao koji me ispunjava kreativno ali i pomaže da racionalnije i bezbolnije pomirim posao i majčinstvo - kaže Olivera i dodaje kako iako najviše izrađuje jastučiće, platnena slova te razne dekore za dječje sobice, ono što joj pruža najviše zadovoljstva je izrada unikatnih krpenih lutkica.

PREMA ŽELJAMA

- Prvu lutkicu sam napravila 2011. godine i u usavršavanje tog umijeća je uloženo puno truda, učenja, proučavanja literature, isprobavanja i dizajniranja novih krojeva. Želja mi je da Ići Mići lutke izgledaju moderno, šareno i veselo ali da su i funkcionalne, sigurne, bez sitnih dijelova, rađene od prirodnih materijala i prilagođene i najmanjima - objašnjava ova kreativna mama.

Lutkice radi najčešće po narudžbi i željama kupaca koji često traže da lutke nalikuju njihovim mališanima. Primjerice, da imaju istu boju kose ili očiju ili dezenom materijala odgovaraju njihovim interesima. - Svaki kupac tako zapravo sa mnom sudjeluje u izradi svoje lutkice i ne postoje dvije iste. Osim izrade po narudžbi s vremena na vrijeme objavljujem i posebne kolekcije lutkica, što mi je posebni užitak - kaže Olivera kojoj inspiracija za novu liniju lutkica najčešće polazi od platna.

- Uvijek polazim od tkanine, njezina dezena i teksture... Iz hrpice tkanina na stolu koje slažem i preslagujem rađaju se nove ideje i inspiracije i samim time razne nove lutkice. Sav posao oko šivanja i dizajniranja obavljam sama u svom malom studiju, a za izradu jedne lutkice je potreban dan minucioznog krojenja više desetaka sitnih detalja te jedan dan šivanja i punjenja te ručnog dovršavanja detalja - kaže Olivera i naglašava kako je u stalnoj potrazi za novim materijalima i dezenima, platnima, restlovima...

- Materijale nabavljam iz više domaćih i stranih trgovina, te mi u svakom trenutku na raspolaganju stoji velik izbor pamučnih, često i dizajnerskih materijala koji udovoljavaju najvišim standardima za proizvodnju dječjih igračaka - objašnjava.

USMENA PREDAJA

Naravno, kako bi vodili kreativni obrt nije dovoljno samo izrađivati unikatne predmete, ima tu i drugoga posla.

- Dobar dio vremena mi odlazi na komuniciranje s klijentima, odgovaranje na upite, zatim na fotografiranje i pakiranje te slanje proizvoda. Kupci mi se javljaju iz svih krajeva Hrvatske, a pronalaze me na društvenim mrežama i na mojoj web stranici, ali najviše valjda usmenom predajom, koja zaista zlata vrijedi - smije se ova vesela mama koju za kraj pitamo ima li kakvih planova za budućnost.

- U budućnosti planiram isprobavati nove tehnike, usavršavati se u onome što radim, voditi radionice lutkarstva. I naravno, i dalje se igrati, stvarati i istraživati svoju dječju stranu - zaključila je Olivera.

Lutkice možete naručiti putem službene web stranice Ići Mići i Facebooka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:28