PROFIL

Upoznajte Mariju Stjepanović iz hrvatskog brenda Retro Design

Starom namještaju udahnut će novi život, a imaju i vlastitu proizvodnju. Trenutačno se može naručiti nekoliko proizvoda - fotelja, tabure, komoda i klub-stolić, a često se rade detaljne restauracije

Stari komadi namještaja i detalji za dom pravi su svjetski hit u uređenju interijera, pogotovo kada im netko spretnim rukama uspješno udahne novi život. Zna to i Marija Stjepanović, osnivačica domaćeg brenda Retro Design koji na društvenim mrežama ima brojne simpatizere i poklonike.

- Priča s Retro Designom krenula je zapravo dosta spontano. Naime, u slobodno vrijeme tražila sam zanimljive komade namještaja u oglasnicima i preuređivala ih uglavnom za osobni gušt. Tako sam jednom naletjela na fotelju iz 50-ih godina koja je bila u poprilično lošem stanju, ali je imala zdravu drvenu konstrukciju. Odlučila sam je kupiti i preurediti te probati prodati. Prodala se relativno brzo, a ubrzo nakon toga nabavila sam još jednu koja se također brzo prodala. Poslije sam dobila brojne upite za restauracije i tada sam shvatila da ovaj hobi može postati posao - prisjeća se Marija koja nam priznaje kako njezina ljubav prema starinskim komadima i makeoverima traje još od malih nogu kada je provodila vrijeme kreativno se izražavajući na razne načine. To ju je naposljetku dovelo do toga da se nakon srednje škole stručno osposobljavala kao dizajner interijera, a ta je ljubav prema uređenju interijera i namještaju rezultirala Retro Designom.

U sklopu brenda Marija uz ponudu restauracije fotelja ima i vlastitu proizvodnju namještaja nadahnutu retro stilom.

- Trenutačno imam nekoliko proizvoda koji se mogu naručiti - fotelju, tabure, komodu i klub-stolić, ali imam u planu još proizvoda na čijem dizajnu radim. Najpopularniji komad iz naše vlastite proizvodnje je fotelja koja je rađena prema uzoru na jedan model iz 50-ih godina - otkriva nam i dodaje kako zahtjevnost restauracije ponajprije ovisi o stanju u kojem je, primjerice, neka fotelja.

Ako se radi o kompletnoj restauraciji, prvo rastavi fotelju, zatim skida postojeći materijal i spužvu sa sjedala i naslona, uklanja opruge i stavlja nove gurtne, a nakon toga nanovo tapecira fotelju u odabranom materijalu. Drugi je korak, ističe, obrada drva, skida se postojeći lak s rukonaslona i nanosi bajc u željenoj boji, a rade se i eventualni popravci na samoj konstrukciji.

- Moji klijenti su većinom ljudi koji već dulje vrijeme imaju fotelje koje su kupili na nekom sajmu ili dobili u nasljedstvo. Bilo je i slučajeva da su ih našli na krupnom otpadu, ali su vidjeli priliku da im daju novi život. Radili smo i za urede, lounge barove i frizerske salone - nabraja.

Najzahtjevniji zadatak bio je detaljan makeover 17 fotelja za jedan lounge bar, ispričala je kreativka Marija Stjepanović

Najzahtjevniji zadatak, priča, bila joj je prva veća narudžba za restauraciju 17 fotelja za jedan lounge bar.

- Izazov je prvo bilo nabaviti tu količinu fotelja koje su bile pogodne za restauraciju, a zatim ih restaurirati i isporučiti u zadanom roku, ali, na svu sreću, imam svoj tim koji mi uvelike pomaže u restauracijama i proizvodnji - kaže Marija Stjepanović i dodaje kako se kod nje cijene kompletne restauracije komada kreću oko 800 kuna, a cijene ostalih proizvoda se kreću između 400 i 1300 kuna.

Svi zainteresirani Mariji se mogu obratiti putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a njezine radove mogu pogledati na sljedećim adresama: Facebook: @retrodesign1, Instagram: @ retro.dizajn i web: www.retrodesign.hr.

Ljubav prema starinskim komadima kod Marije Stjepanović traje od malih nogu

A planovi za budućnost?

- Prvenstveno proširiti ponudu namještaja i proširiti se na inozemno tržište - sa smiješkom najavljuje Marija. Sretno!

Foto: Marko Razum

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 22:53