PROFIL

Upoznajte Patriciju Kajmić Jukić

Kad običan vijenac postane umjetnička instalacija sa stilom

Ova svestrana grafička dizajnerica autorica je kreativnih krugova kojima je zajednička jedna stvar: sigurno ćete ih htjeti zadržati cijelu godinu

Pepo.stuff ime je brenda iza kojeg se krije Patricija Kajmić Jukić, grafička dizajnerica, dizajnerica nakita i dizajnerica interijera i home accessoriesa. Patricija živi u Samoboru, a prije nekoliko godina dala je otkaz na poslu na kojem je bila prikovana uz kompjuter te se otisnula u neke druge, kreativne vode.

- Cilj mi je bio odmaknuti se od grafičkog dizajna gdje si usredotočen na ono što se događa na monitoru te svoju ljubav prema dizajnu usmjeriti u stvaranje nečeg opipljivog, više stvarnog za mene - kaže Patricija i dodaje kako je sve počelo s nakitom.

POČELO S NAKITOM

- Nakit sam prodavala ili preko Facebooka ili u galerijama većinom na moru, da bi se prošle godine predstavila na božićnom sajmu Artomat i sa stvarima za uređenje doma kao što su razne žičane košare, betonske posude gdje su reakcije posjetitelja bile više nego pozitivne. Tada i kreće moja priča s vijencima jer sam dva vijenca od žice bila izradila za svoje potrebe, kao ukras za štand. Bilo je puno upita da li su na prodaju i nakon više negativnih odgovora pred kraj Artomata bila sam prisiljena prodati ih dvjema prijateljicama - smije se kreativka i dodaje kako je i nju motivirala prijateljica.

- Ove godine me moja Kristine Fazinić, fotografkinja i dizajnerica, potaknula, i tako sam odlučila početi s izradom različitih vijenaca/ instalacija te ih staviti u prodaju u Petit design store u Tkalčićevoj 73 koji je Kristina otvorila s dizajnericom Ivom Karačić. Moram napomenuti da je ovaj mjesec na toj adresi pravi mali Advent žena gdje se mogu vidjeti radovi još desetak dizajnerica i umjetnica - naglašava Patricija Kajmić Jukić.

Dok razgovaramo s ovom umjetnicom, ni mi, ni ona nismo sigurni da li bi njezine proizvode nazivali vijencima ili instalacijama.

- Ni sama nisam sigurna. i kupci ih različito doživljavaju, ali manje kao vijence više kao instalacije. Razlog tome je možda taj što su izrađeni od materijala neuobičajenih za izradu božićnih dekoracija, a to su u prvom redu žica i drvo, grublji i siroviji materijali. Ipak, na pokojem vijencu u ovo blagdansko vrijeme ublažim dojam i božićnim kuglicama da bi bili možda ipak pristupačniji široj publici - kaže dizajnerica.

SIROVI I GRUBI MATERIJALI

Takvi grublji i siroviji materijali su uobičajeni i za Patricijine radove, a oni iziskuju upotrebu alata koji su možda namijenjeni više za jače, muške ruke.

- Ja sam imala sreću da su me upravo takve ruke naučile upotrebljavati te alate, a to su bile ruke moga oca koga su od milja zvali Pepo, od tuda i naziv mog brenda, kao svojevrsni hommage mom ocu. Pod pepo.stuff proizvodima može se pronaći nakit od isto tako sirovih materijala kao što su reciklirana guma, uže, metali… Uglavnom, proizvodi proizvedeni u mojoj maloj radionici ogledalo su urbanog života i kulture, barem ih takvima ja smatram - kaže ova svestrana umjetnica, a nas zanima gdje se mogu pronaći njezini radovi.

- Moj rad možete pratiti na Facebook stranici pepo.stuff i web stranici pepo-stuff.wixsite.com/pepo-stuff ili me jednostavno nazovite na broj 091 91 56 488 želite li saznati nešto više o samim proizvodima ili o narudžbi istih - zaključila je Patricija.

Foto: Biljana Blivaja/Hanza Media, Pepo.stuff

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 22:14