Lampe s platoa Mamutice

Upoznajte rad umjetnika Petra Paraca Dalmate

Skulpturalne lampe s platoa Mamutice. Izrađuje rasvjetna tijela neobična dizajna od raznih materijala, ali ponajviše od plastike

Koliko je važno da unatoč životnim problemima čovjek ostane pozitivan, ustrajan, sretan i kreativan tj. da nikada ne odustaje od svojih snova i želja najbolje pokazuje primjer Petra Paraca Dalmate, 100-postotnog invalida stradalog u Domovinskom ratu.

Iako bi mnogi na njegovom mjestu nakon teškog ranjavanja pali u depresiju, izgubili volju za raditi bilo što, Petar Parac Dalmata učinio je baš suprotno i dao sebi priliku da se bavi onim u čemu najviše gušta. Ovaj rođeni Splićanin ističe kako je njegova ljubav prije svega slikarstvo u kojem neizmjerno uživa. Prepoznali su to i drugi pa je Parac Dalmata dosad prošao pedesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Slikarstvo je studirao u Pragu, a izlaže od 1987. godine. Specijalizirao je scensko slikarstvo, a dobitnik je i nagrade Kulturno-prosvjetnog sabora te proglašen članom Hrvatske akademske udruge 1994. godine. Osim toga, bavi se i kreiranjem te oslikavanjem odjeće, a za svoju kolekciju “Umjetničke slike za odjenuti” dobio je priznanje Fashion Week-Milano kao VIP autor. Također, dobitnik je i nagrade “Najfotografija 2009. godine” za motiv “Nebo nad Novim Zagrebom” projekta “Volim Hrvatsku”.

Svestrani kreativac ističe kako se njegove lampe prodaju humanitarno za Ligu protiv raka i Program terapijskog stvaralaštva njegove udruge ULS

Njegov raznoliki kreativan rad odnedavno uključuje i izradu sasvim drugačijih lampi od onih koje običavamo viđati u trgovinama.

- Dizajniranje rasvjetnih tijela dugo me privlačilo, a sada sam odlučio realizirati mnogobrojne ideje u konkretnu stvarnost. Tako sam prvo za Hrvatski viteški red Templara osmislio i izradio lampu po starim crtežima, a kasnije sam nastavio izrađivati lampe koristeći razne materijale, ponajviše plastiku kao glavni materijal, te ih prodavati humanitarno za Ligu protiv raka i Program terapijskog stvaralaštva moje udruge ULS. Svaka moja lampa priča svoju priču svojom “plastikom” (materijalom) i neobičnim dizajnom - priča Petar Parac Dalmata koji se svojim hobijima uglavnom bavi u vlastitom ateljeu u zagrebačkom naselju Travno, na adresi Božidara Magovca 79 (plato Mamutice), kojeg je nazvao imenom svoje udruge “Galerija ULS”.

- ULS je skraćenica od Udruga likovnih stvaralaca čiji sam osnivač i predsjednik - otkriva i dodaje kako je u ateljeu izloženo skoro sve što trenutno izrađuje, od spomenutih lampi preko slika pa sve do antikviteta i bonsaija koje također osmišljava.

Cijene lampi se kreću od tristo pa do tisuću eura, a zainteresirani se mogu o svemu raspitati putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 11:28